Politika

TÜSİAD: “Karbon Nötr Bir Ekonomi Modelini Benimsemeliyiz”

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, iş dünyasını bir araya getiren toplantıda, “Şu andaki ekonomi modelini baştan aşağı değiştirmemiz, karbon nötr ekonomi yaklaşımını benimsememiz, üretim ve tüketim kalıplarımızı bu duruma ayarlamamız gerekiyor” dedi. 

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Özilhan, iklim krizinden ekonomik gelişmelere ve laikliğe kadar başlıkları birbirleri ile bağlantıları üzerinden değerlendirdi.

Özilhan, ekonomi modelinin baştan ayağa değiştirilmesi gerektiğini ve karbon nötr ekonomi yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini söyledi: “Düşen sadece TL’nin değeri değil, su rezervlerimiz, birbirimize güvenimiz, ihracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payı, mutluluk ve huzurumuz da geriliyor. Farklı eşitsizliklerin iç içe geçtiğini ve ötelenen sorunların kartopu misali büyüdüğünü görüyoruz. Huzurlu, mutlu, barış içinde yaşayacağımız bir gelecek için toplumsal adaleti, tüm boyutlarıyla tesis etmemiz, adil bir Türkiye hedefini başarmamız gerekiyor.”

Bu doğrultuda en önemli adımların, piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarını güçlendirmek ve başta Merkez Bankası olmak üzere düzenleyici kurumların bağımsızlığını tartışma dışı bırakacak biçimde tesis etmek olacağını belirten Özilhan, “100 yıl boyunca ayakta dimdik durmamızı sağlayan bu ilke (laiklik) önümüzdeki 100 yıl içinde de özlemlerimizi gerçekleştirmemizin en büyük teminatı olacaktır” dedi.

Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’ten geçmesi ile Türkiye’nin anlaşmayı onaylamayan altı ülkeden biri olmaktan çıktığını hatırlatan Özilhan, “Ancak karşı karşıya olduğumuz sorunun önemi ve aciliyeti daha fazlasını gerektiriyor. Önlem almakta gecikmek bugün doğal kaynakları özensiz tüketmenin maliyetini gelecek kuşaklara ödetmek anlamına geliyor. Bu yanlış olduğu gibi artık devam ettirilebilir bir yaklaşımda değil şu andaki ekonomi modelini baştan aşağı değiştirmemiz, karbon nötr ekonomi yaklaşımını benimsememiz, üretim ve tüketim kalıplarımızı bu duruma ayarlamamız gerekiyor” dedi.

Önceki Haberler

COP29 Küresel Karbon Kredisi Ticaretini Başlatmak için Anlaşmaya Vardı

Ülkeler, COP29’da, küresel bir pazarın karbon kredisi alıp satmasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı.…

24 Kasım 2024

COP29 Yılda 300 Milyar Dolarlık Finansman Anlaşmasıyla Sona Erdi

Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…

24 Kasım 2024

COP29’da Yeterli Çoğunluk Sağlanamazsa Ne Olacak?

COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…

23 Kasım 2024

COP31’e Türkiye mi, Avustralya mı Ev Sahipliği Yapacak?

Karar, önümüzdeki Haziran ayında Bonn'da yapılacak yıllık iklim müzakerelerinde veya Kasım ayında yapılacak COP30 zirvesinde…

23 Kasım 2024

Ülkeler Yeni Finansman Hedefi Toplantısını Terk Etti!

En savunmasız ülke grupları yeni finansman hedefi toplantısını terk etti. Küçük Ada Devletleri İttifakı ise süreçte…

23 Kasım 2024

Panama: “Kimse Müzakerelerin Nereye Gittiğini Bilmiyor”

Panama’nın iklim değişikliği özel temsilcisi Gomez, "Yaklaşık 2 saat önce anlaşmaya varacağımızı sanıyordum. Artık ne…

23 Kasım 2024