TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, ekosistemin korunması ve iklim değişikliği ile mücadelenin harekete geçmek için uygun bir an beklenebilecek sorunlar olmadığını söyledi.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı bugün (15 Mayıs 2019) İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, artan aşırı hava olayları, tarımsal verimdeki düşüş, denizlerdeki plastik kirliliği ve kuraklık gibi birçok olgunun sıklıkla yaşanır olduğunu belirterek, ekosistemin korunması ve iklim değişikliği ile mücadelenin harekete geçmek için uygun bir an beklenebilecek sorunlar olmadığını söyledi.
Türkiye’nin yapacağı en doğru şeyin insana, gençlere güvenmek olduğunu ifade eden Kaslowski, Türkiye’de 8 milyon üniversite öğrencisi bulunduğunu, bunun Avrupa’daki pek çok ülkenin toplam nüfusundan dahi daha fazla olduğunu, ülkenin maddi kaynaklarını harcarken yapacağı tercihlerin büyük geri dönüşler getireceğini dile getirdi.
Kaslowski, TÜSİAD’ın bünyesinde 700’e yakın üyesi ile yaklaşık 4.500 şirketi temsil ettiğini aktararak, bu şirketlerin yaklaşık olarak kamu dışı milli gelirin yarısını oluşturduğunu, kamu ve tarım hariç kayıtlı istihdamın %50’sini sağladığını, Türkiye’nin dış ticaretinin, yaklaşık %85’ini TÜSİAD üyelerinin gerçekleştirdiğini kaydetti.
Asıl hedeflerinin, güçlü bir ekonomi ve küresel rekabet gücü yüksek bir Türkiye olduğunu vurgulayan Kaslowski, dolayısıyla odak konularının iş ve yatırım ortamı, teknoloji, eğitim, sosyal ilerleme, demokrasi, özetle sürdürülebilir kalkınma olduğunu dile getirdi.
Kaslowski, sürdürülebilir kalkınma için dünya ile entegrasyon, makroekonomik istikrar, güçlü kurumlar, hukukun üstünlüğü, yüksek demokratik standartlar gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorumluluklar devletin. Bunların olduğu ortamda sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, yatırım ve üretim yapmak ve istihdam yaratmak, verimlilik artışı sağlamak, dijital dönüşümü yakalamak mümkün. Bu sorumluluklar da bizde ve bunun bilincindeyiz.”