Politika

Türkmendağı Çevre Platformu’ndan Küfeli Eylem

CVK Madencilik’in altın-bakır madeni ve cevher zenginleştirme/atık depolama tesisi projesine karşı çıkmak için eylem yapan Gökçeyazılı köylüler, topladıkları imzaları da Balıkesir Valiliğine sırtlarında taşıdıkları küfelerle götürdü.

Türkmendağı Çevre Platformu, İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde CVK Madencilik tarafından uygulanmak istenen altın-bakır madeni ve cevher zenginleştirme/atık depolama tesisi projesine karşı çıkmak için eylem yaptı. Proje alanında yetişen ürünleri yanlarına getiren Gökçeyazılı köylüler topladıkları imzaları da Balıkesir Valiliğine sırtlarında taşıdıkları küfelerle götürdü.

Altın-Bakır madeni ruhsatı ile ÇED olumlu kararlarının iptali için davanın devam ettiğini belirten Türkmendağı Çevre Platformu, davalar devam ederken şirketin çalışmalara başladığını ve köylülerin tarım arazilerine ulaşmasını engellediklerini öne sürdü. Projenin uygulanması halinde bölgedeki en az 16 köyün olumsuz etkileneceği belirtilen basın açıklamasında projenin iptali için mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

Türkmendağı Çevre Platformu adına yapılan basın açıklamasına projenin iptali için açılan davalar hakkında bilgi verilmesiyle başlandı. Platform adına konuşan Hatice Türen, “CVK Madencilik Anonim Şirketi, Balıkesir İli İvrindi ve Altıeylül İlçelerinde en az 16 köyü yakından etkileyecek olan ‘200903319 Ruhsat Numaralı sahada IV. Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme/Atık Depolama Tesisi’ projesi kapsamında faaliyete başlamış bulunmaktadır. Proje için verilen ‘ÇED Olumlu’ kararlarının iptali için açmış olduğumuz davalar, Danıştay nezdinde devam ediyor.”

Ayrıca, Balıkesir Valiliği tarafından verilen ‘01.02.2024 tarih ve I/I324 sayılı l. Sınıf IV. grup Altın ocağı (Açık+Kapalı) Gayrisıhhi Müessese İzni/Çalışma Ruhsatının ve ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmiş olan işletme ruhsatının iptali için de iki ayrı dava açılmış bulunmaktadır. İdareler henüz savunmasını yapmamış olup bu davalarda da süreç devam devam etmektedir’ dedi.

“Şirket Usülsüz Bir Şekilde Faaliyete Başladı”

Projenin iptali için açılan davalar devam ederken şirketin çalışmalara başlığını söyleyen Hatice Türen, “Ancak, ne yazık ki hukuki süreç devam ederken, şirket faaliyetine başlamış bulunuyor. Projenin büyük bir bölümü ormanlık alanda. Ayrıca, proje alanı içerisinde yerleşim yerleri, tarım alanları ve meralar da bulunuyor. Şirketin işe başlayabilmesi için tüm ‘mülkiyet izinlerinin ve tarım dışı kullanım izinlerinin’ alınmış olması gerekirken bu işlemler tamamlanmadan şirket usulsüz bir şekilde faaliyete başladı.

Proje alanında tarlaları bulunan köylüler tarlalarını satmadı. Söz konusu özel mülkiyetler için köylülere herhangi bir ‘kamulaştırma kararı’ da tebliğ edilmedi. Bu konularda idarelere yaptığımız başvurular yanıtsız bırakılıyor. Mülkiyet izinleri alınmadan özel mülke müdahale var. ÇED alanının tel çit ile çevrilmiş olması ve bariyerler konulması nedeniyle ÇED alanı içinde tarlası olan köylüler tarlalarına gidemiyor. Köylülerin tarlalarına ‘Patlatma Alanıdır, Girilemez’ tabelaları dikildiği görülüyor. Tarla sahipleri, İvrindi Kaymakamlığı’na başvurarak, Meni-Müdahale talebinde bulunmuş olmasına rağmen hala hiçbir işlem yapılmadı. Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği’nin tüzük onayı ise Balıkesir Valiliği tarafından uzun süredir bekletiliyor” ifadelerini kullandı.

Projenin başlamasıyla birlikte ortaya çıkacak olumsuzluklara da değinen Hatice Türen, “Proje kapsamında 2 adet açık ocak, dört adet yer altı galerisi, kırma eleme tesisi, zenginleştirme tesisi, atık barajı, pasa depolama alanları, bitkisel depolama alanları bulunuyor. Açık ocaklardan büyük olanı, Sarıalan köyünün hemen 250 metre yakınında, diğeri de Dallımandıra göletinin üstünde. Yer altı galerileri ise, Çamköy’ün altında, Gökçeyazı, Sofular ve Sarıalan köylerinin çok yakınlarındadır. Madende her gün patlatma ve susuzlaştırma yapılacak.

Patlatmalar başladı. Zenginleştirme işlemi sırasında siyanür, tuz ruhu, kostik başta olmak üzere 23 çeşit kimyasal kullanılacak. Siyanürlü, kimyasallı atıklar, Gökçeyazı köyünün hemen yakınında yapımına başlanan devasa atık barajında depolanacak. Proje, büyük bir deprem oluşturması beklenen Gökçeyazı fay hattına çok yakın. ÇED alanı içinde ve çevresinde Çamköy, Sarıalan ve Gökçeyazı köylülerinin tarlaları, meraları ve çam fıstıklıkları var.

ÇED alanına 3 km’den az mesafede zeytinlikler var. Proje Zeytincilik Kanunu’na da aykırı. Projenin 40 metre olan sağlık bandı oldukça yetersiz. Üstelik bu mesafe, açık ocak yakınlarında 5 metreye kadar düşürülüyor. ÇED alanı içinde İş Yeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği’ne aykırı bir şekilde, Çamköy’e ve Sarıalan köyüne ait evler, yerleşim yerleri bulunuyor. Çeşmeler, dereler, sulama kanalları proje alanında kalıyor” bilgisini verdi.

Türkmendağı bölgesinde yaşayan köylülerin de altın madenine karşı yaptıkları konuşmaların ardından platform üyeleri topladıkları 11 bin 317 imza Balıkesir Valiliğine teslim etti. Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına Türkmendağı Çevre Platformunu oluşturan dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra siyasetçiler de katıldı.

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024