Politika

Türkmendağı Çevre Platformu’ndan Küfeli Eylem

CVK Madencilik’in altın-bakır madeni ve cevher zenginleştirme/atık depolama tesisi projesine karşı çıkmak için eylem yapan Gökçeyazılı köylüler, topladıkları imzaları da Balıkesir Valiliğine sırtlarında taşıdıkları küfelerle götürdü.

Türkmendağı Çevre Platformu, İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde CVK Madencilik tarafından uygulanmak istenen altın-bakır madeni ve cevher zenginleştirme/atık depolama tesisi projesine karşı çıkmak için eylem yaptı. Proje alanında yetişen ürünleri yanlarına getiren Gökçeyazılı köylüler topladıkları imzaları da Balıkesir Valiliğine sırtlarında taşıdıkları küfelerle götürdü.

Altın-Bakır madeni ruhsatı ile ÇED olumlu kararlarının iptali için davanın devam ettiğini belirten Türkmendağı Çevre Platformu, davalar devam ederken şirketin çalışmalara başladığını ve köylülerin tarım arazilerine ulaşmasını engellediklerini öne sürdü. Projenin uygulanması halinde bölgedeki en az 16 köyün olumsuz etkileneceği belirtilen basın açıklamasında projenin iptali için mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

Türkmendağı Çevre Platformu adına yapılan basın açıklamasına projenin iptali için açılan davalar hakkında bilgi verilmesiyle başlandı. Platform adına konuşan Hatice Türen, “CVK Madencilik Anonim Şirketi, Balıkesir İli İvrindi ve Altıeylül İlçelerinde en az 16 köyü yakından etkileyecek olan ‘200903319 Ruhsat Numaralı sahada IV. Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme/Atık Depolama Tesisi’ projesi kapsamında faaliyete başlamış bulunmaktadır. Proje için verilen ‘ÇED Olumlu’ kararlarının iptali için açmış olduğumuz davalar, Danıştay nezdinde devam ediyor.”

Ayrıca, Balıkesir Valiliği tarafından verilen ‘01.02.2024 tarih ve I/I324 sayılı l. Sınıf IV. grup Altın ocağı (Açık+Kapalı) Gayrisıhhi Müessese İzni/Çalışma Ruhsatının ve ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmiş olan işletme ruhsatının iptali için de iki ayrı dava açılmış bulunmaktadır. İdareler henüz savunmasını yapmamış olup bu davalarda da süreç devam devam etmektedir’ dedi.

“Şirket Usülsüz Bir Şekilde Faaliyete Başladı”

Projenin iptali için açılan davalar devam ederken şirketin çalışmalara başlığını söyleyen Hatice Türen, “Ancak, ne yazık ki hukuki süreç devam ederken, şirket faaliyetine başlamış bulunuyor. Projenin büyük bir bölümü ormanlık alanda. Ayrıca, proje alanı içerisinde yerleşim yerleri, tarım alanları ve meralar da bulunuyor. Şirketin işe başlayabilmesi için tüm ‘mülkiyet izinlerinin ve tarım dışı kullanım izinlerinin’ alınmış olması gerekirken bu işlemler tamamlanmadan şirket usulsüz bir şekilde faaliyete başladı.

Proje alanında tarlaları bulunan köylüler tarlalarını satmadı. Söz konusu özel mülkiyetler için köylülere herhangi bir ‘kamulaştırma kararı’ da tebliğ edilmedi. Bu konularda idarelere yaptığımız başvurular yanıtsız bırakılıyor. Mülkiyet izinleri alınmadan özel mülke müdahale var. ÇED alanının tel çit ile çevrilmiş olması ve bariyerler konulması nedeniyle ÇED alanı içinde tarlası olan köylüler tarlalarına gidemiyor. Köylülerin tarlalarına ‘Patlatma Alanıdır, Girilemez’ tabelaları dikildiği görülüyor. Tarla sahipleri, İvrindi Kaymakamlığı’na başvurarak, Meni-Müdahale talebinde bulunmuş olmasına rağmen hala hiçbir işlem yapılmadı. Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği’nin tüzük onayı ise Balıkesir Valiliği tarafından uzun süredir bekletiliyor” ifadelerini kullandı.

Projenin başlamasıyla birlikte ortaya çıkacak olumsuzluklara da değinen Hatice Türen, “Proje kapsamında 2 adet açık ocak, dört adet yer altı galerisi, kırma eleme tesisi, zenginleştirme tesisi, atık barajı, pasa depolama alanları, bitkisel depolama alanları bulunuyor. Açık ocaklardan büyük olanı, Sarıalan köyünün hemen 250 metre yakınında, diğeri de Dallımandıra göletinin üstünde. Yer altı galerileri ise, Çamköy’ün altında, Gökçeyazı, Sofular ve Sarıalan köylerinin çok yakınlarındadır. Madende her gün patlatma ve susuzlaştırma yapılacak.

Patlatmalar başladı. Zenginleştirme işlemi sırasında siyanür, tuz ruhu, kostik başta olmak üzere 23 çeşit kimyasal kullanılacak. Siyanürlü, kimyasallı atıklar, Gökçeyazı köyünün hemen yakınında yapımına başlanan devasa atık barajında depolanacak. Proje, büyük bir deprem oluşturması beklenen Gökçeyazı fay hattına çok yakın. ÇED alanı içinde ve çevresinde Çamköy, Sarıalan ve Gökçeyazı köylülerinin tarlaları, meraları ve çam fıstıklıkları var.

ÇED alanına 3 km’den az mesafede zeytinlikler var. Proje Zeytincilik Kanunu’na da aykırı. Projenin 40 metre olan sağlık bandı oldukça yetersiz. Üstelik bu mesafe, açık ocak yakınlarında 5 metreye kadar düşürülüyor. ÇED alanı içinde İş Yeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği’ne aykırı bir şekilde, Çamköy’e ve Sarıalan köyüne ait evler, yerleşim yerleri bulunuyor. Çeşmeler, dereler, sulama kanalları proje alanında kalıyor” bilgisini verdi.

Türkmendağı bölgesinde yaşayan köylülerin de altın madenine karşı yaptıkları konuşmaların ardından platform üyeleri topladıkları 11 bin 317 imza Balıkesir Valiliğine teslim etti. Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına Türkmendağı Çevre Platformunu oluşturan dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra siyasetçiler de katıldı.

Önceki Haberler

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025

Plastik Anlaşması 2025’e Kaldı

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…

2 Ocak 2025

Yeni Trump Dönemi İklim Eylemi için Felaket Anlamına Gelebilir

İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…

2 Ocak 2025

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı Hava Olayları 2024’te Yıktı Geçti

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an…

31 Aralık 2024