Flasbart konu ile ilgili özetle şu açıklamalarda bulundu:
“Sayın Başkan öncelikle size ve tüm taraflara bana duyduğunuz güven için teşekkürlerimi sunarım. Türkiye’nin durumunu pekçok farklı tarafla ve müzakere bloğu ile değerlendirme şansımız oldu. Tüm tarafların anlaşmanın ruhuna ve Talaona sürecine uygun şekilde açık ve yapıcı bir diyalogla, herkesin yararına bir sonuç bulma hedefi ile ilerlediğini görüyoruz. Türkiye’nin talebine ilişkin bazı tarafların destekleri olduğu kadar çekinceleri de mevcut. Özet olarak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin Ek’lerinden çıkış seçeneğinin bir seçenek olarak görülmediğini belirtmeliyim. Bunun yanı sıra hemen tüm taraflar Türkiye’nin talebine ilişkin adil ve tüm taraflar için uygun bir çözüm bulunması iradesi içindeler. İstişare süreci devam edecek, bu konuda sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.”
“Türkiye’nin COP22 sürecinde Yeşil İklim Fonu ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı desteklerinden yararlanabilmesine ilişkin yaptığı talep hakkında COP22 Başkanının yürüttüğü istişare sürecinden bir sonuca varmadığı COP23 Başkanına iletildi. Bu nedenle COP23 Başkanı Almanya Çevre, Doğa Koruma, Binalar ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Sayın Jochen Flasbarth’a bu istişare sürecini başkan adına devam ettirmesi ve başkanlığı bilgilendirmesi ricasında bulundu. Bu konuda UNFCCC Sekrateryasından Jose Pinto iletişim kişisi olarak görevlendirildi. COP23 Başkanı konuya ilişkin tarafları bilgilendirecektir.”
Not: Hafta başındaki gelişmeler değerlendirilirken Almanya’nın Türkiye için arabulucu olması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmişti.