Türkiye’nin gelişmekte olan ülke statüsüne geçerek, iklim değişikliği rejimi çerçevesinde finansa erişime dair talepleri, İklim Zirvesi’nde (COP24) çözüme kavuşmadı. Avrupa Birliği (AB) adına COP24 Başkanlığı için görüşmeleri yöneten Fransız Büyükelçi Brigitte Collet tarafından dün akşam ana oturumda yapılan açıklamada uzlaşmaya varılamadığı belirtildi.
Geçtiğimiz gün (14 Aralık 2018) Türkiye saati ile 21:00’da söz alan Brigitte Collet, 2 hafta süren yoğun müzakerelerde tüm ülkelerin konu üzerinde fikir birliğine varmaları için zamanın yetmediğine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Sizin talebiniz üzerine bu müzakereyi yönettim. Gruplar bu tartışmalarda iki hafta boyunca aktif ve yapıcı bir şekilde çalıştılar. Taraflar, fikir birliğine dayanan bir çözüme ulaşma niyetlerinin altını çizdiler. Bunun için teşekkür etmek istiyorum. Bu istişareler sırasında, Türkiye tarafından önerilen bir taslak karar dikkate alındı. Daha sonra bu taslağın gözden geçirilmiş bir versiyonu üzerinde duruldu. Türkiye delegasyonu ile birlikte bunun üzerinde çalıştık. Türkiye’nin, uzlaşma sağlanması için metni yeniden düzenleme konusunda gösterdiği açıklığa dikkat çekmek isterim. Konferans sırasındaki yoğun iş yükü ve meseleyi değerlendirmek için yeterli zaman olmaması dolayısı ile tam bir uzlaşmaya varılamadığını üzülerek belirtmek isterim”.
Collet’in, Türkiye tarafının müzakereler sırasında yapıcı bir tavır sergilediğini ifade etmesi ve Türkiye Delegasyonu’nun attığı adımlara vurgu yapması dikkat çekti.
Türkiye, COP24 Zirvesi’ne Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi EK-1 listesinden çıkma talebi ile gelmiş ancak, Başmüzakareci Mehmet Emin Birpınar’ın İklim Haber’e verdiği röportajda ifade ettiği üzere, Zirve’deki Kural Kitabı tartışmalarını sekteye uğratmamak ve yapıcı bir adım atmak adına bu talebin arka planda tartışılmasını kabul etmişti.
Türkiye’ye dair yapılan konuşmaya buradan ulaşabilirsiniz. Büyükelçi Collet’in Fransızca konuşması ilgili videonun üçüncü dakikasında başlıyor.