Türkiye’nin halihazırdaki toplam kurulu gücü 8,3 GW.
21 Haziran Dünya Güneş Günü dolayısıyla Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve SolarPower Europe raporları değerlendirildi. Buna göre küresel güneş enerjisinin toplam kurulu gücü 1 teravatı aştı ve güneşte “teravat çağı” başladı.
AA’nın haberine göre, Türkiye’nin toplam kurulu gücü 8,3 GW oldu. Yatırımların devam etmesiyle birlikte bu rakamın 2030 yılına kadar 30 GW’ı aşması bekleniyor.
Küresel çapta enerji fiyatlarının artması ve iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi sebebiyle başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım artıyor. Güneş, jeotermal, rüzgar, dalga gibi enerji türlerindeki kaynakların kullanımının artmasına yönelik çalışmalar ülkelerin gündemindeki ilk sıralarda yerini koruyor. Küresel emisyonların 2030’a kadar yarı yarıya azaltılması için enerji sektöründe yenilenebilir enerji kullanımına yönelik büyük çaplı bir dönüşüm yaşanması gerekiyor. Fosil yakıtların dünya genelinde yaygın olarak kullanılması sebebiyle, küresel emisyonlarda keskin düşüş olmadan, sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması mümkün görünmüyor.
Güneş Kurulumları Hız Kesmedi
Dünya genelinde emisyon azaltım miktarının üçte birinin sadece güneş ve rüzgar enerjisi santralları kurarak düşürülebileceği hesaplanıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle santrallardaki ekipman tedariğinde sorunlar yaşandı. Buna rağmen son 3 yıl içerisinde güneş enerjisindeki yatırımlar hız kesmeden sürdü. Geçtiğimiz sene küresel güneş enerjisinin gücü 168 GW arttı ve 940 GW’a yükseldi. 2025 yılına kadar ise bu rakamın 2,3 TW’a çıkması hedefleniyor.
Türkiye’nin 78 İlinde GES Bulunuyor
Türkiye’de ise mevcutta 8,3 GW olan güneş enerjisi kurulu kapasitesinin 2030’a kadar çatı ve saha tipi projelerle 30 GW’ı aşacağı öngörülüyor. Ayrıca ortalama günlük güneşlenme süresi 7,5 saat olan Türkiye’de, çatı üstü güneş santralı potansiyelinin 20 GW seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de büyük ölçüde lisanssız güneş santrallarının oluşturduğu kurulu güç “dağıtık” yapısıyla öne çıkarken, 78 ilde farklı ölçeklerde güneş enerjisi santralları bulunuyor.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…