Ekonomi

Türkiye’nin Doğalgaz Sınavı: “Kesinti Telafisi İmkansız Zararlar Verecek”

ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, kesintilerin sanayiye telafisi imkansız zararlar vereceğini söyledi. BOTAŞ ise ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasını sonlandırdığını açıkladı.

İran’dan Türkiye’ye yılda 6,5 milyar metreküp doğalgaz sağlayan boru hattının, arıza gerekçesi ile 10 süre ile devre dışı kalacak olması, Türkiye’nin üretim merkezleri olan organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeleri 72 saat süre ile enerjisiz bırakacak. Tüm iş dünyasının sonuçlarını ve yaratacağı etkiyi merakla beklediği kesinti hakkında değerlendirmelerde bulunan Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı; Türk sanayisinin 72 saat süre ile duracak olmasının ülkede magazin haberi kadar ilgi görmemesine şaşırdıklarını ifade etti.

Savaş gibi durumların dışında hiçbir gelişmiş ülkede görülmeyen böyle bir kesintinin, 2022’de 72 saat süre yaşanmasının, enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin gerçek bir bekâ sorunu olduğunu gösterdiğini kaydeden Kalaycı, “Ülkemiz ithal kaynaklara bağımlılığını azaltmadıkça bu sorunu sürekli yaşayacak. Tam 10 sene önce, 14 Ocak 2012’de Bursa’daki doğalgaz çevrim santralında meydana gelen arıza nedeniyle 6 ilde elektrik kesintileri yaşanmış, İstanbul’da metro ve tramvay seferleri bile durmuştu. Aynı şekilde 31 Mart 2015’te İzmir’deki iki doğalgaz santralının devre dışı kalmasının yarattığı dalgalanma nedeniyle Van dışındaki tüm illerimizde 12 saat elektrik kesilmişti. Bu iki büyük olaydan ders almadığımız ve doğalgazın elektrik üretimindeki payını hâlâ %30’lardan aşağı çekemediğimiz için bu sorunları yaşamaya korkarım devam edeceğiz. 85 milyonluk dev bir ülkenin sanayisini 72 saat durdurmak zorunda kalmak, enerjideki bağımlılığımızın bir bekâ meselesi olduğunu gösteriyor” dedi.

“Doğalgazın Payı %10’lara Çekilmeli”

Türkiye’nin 100 bin Megavatı (MW) bulan elektrik enerjisi kurulu gücü içinde doğalgazın payının %30’lar seviyesinde olduğunu hatırlatan Kalaycı, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının çok daha hızlı devreye alınarak bu oranın %10’lar seviyesine çekilmesi gerektiğini kaydetti. Kesintinin Türk sanayisine telafisi imkânsız zararlar vereceğine dikkat çeken ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye elektrik enerjisi kurulu gücünü son 10 yılda ikiye katlayarak 2021 Aralık ayı sonu itibarıyla 99 bin 820 Megavat’a (MW) taşıdı. Bu kurulu güç içinde yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının payı %21.5’e karşılık geliyor. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına son 15 yılda yapılan yatırımlar olmasaydı, sadece sanayide değil evlerde de elektrik kesintisi yaşamak zorunda kalacaktık. Temiz enerjide önemli yollar kat ettik ama almamız gereken yolun henüz başında sayılırız. Yatırım iklimini birkaç küçük adımla daha iyi bir seviyeye taşımış olsaydık, bugün 11 bin 500 MW olan rüzgar enerjisi kurulu gücümüz en az 20 bin MW, 7 bin 800 MW seviyesindeki güneş enerjisi kurulu gücümüz de en az 20 bin MW seviyesine ulaşabilirdi. Ve Türkiye, bir boru hattında yaşanan arıza yüzünden koca bir sanayiyi 3 gün durdurmak zorunda kesinlikle kalmazdı.”

BOTAŞ Üç Kritik Sektörde Kesinti Uygulamasını Kaldırdı

BOTAŞ tarafından üreticilere gönderilen e-posta ile ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasının sonlandırıldığı bildirildi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, doğalgaz ve elektrikte yapılacak kısıntıların süt ve et tedarik zincirinde aksamalara sebep olacağını belirterek sektörün enerji kısıntısından muaf tutulmasını talep etmişti. Üyelerinin işletmelerine gelen ham maddeler olan çiğ süt ve etin hızlıca işlenmediğinde bozulma riski bulunduğunu hatırlatan Coşkun, “Özellikle çiğ süt çabuk bozulabilen bir ham madde olması sebebi ile 24 saatten fazla depolanamamaktadır. Bu nedenle süt ve süt ürünleri üretimi yapan şirketlerin çiğ sütü mamule çevirmek için kesintisiz çalışması gerekmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Paylaş

Önceki Haberler

Hava Kirliliği Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024