EPDK’nın yeni raporuna göre, Türkiye’nin doğalgaz ithalatı eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre %15 artarak 4 milyar 281 milyon metreküp oldu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) eylül ayına ilişkin “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu”na göre, ithalatın yaklaşık 3 milyar 628 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 653 milyon metreküpü de sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisleri aracılığıyla gerçekleştirildi.
Bu dönemde boru hatlarıyla yapılan doğalgaz ithalatı %16,1 ve LNG ithalatı %9 yükseldi. Böylece toplam doğalgaz ithalatı eylülde geçen yılın aynı ayına göre %15 artarak 4 milyar 281 milyon metreküp oldu.
Eylülde en fazla doğalgaz ithalatı 2 milyar 2 milyon metreküple Rusya’dan yapılırken bu ülkeyi 888,3 milyon metreküple İran, 738 milyon metreküple Azerbaycan takip etti.
Bu dönemde Rusya ve İran’dan yapılan ithalat sırasıyla %7,9 ve %72,5 arttı. Azerbaycan’dan gelen gaz ise miktarı %2 azaldı.
Elektrik santrallarında doğalgaz tüketimi %30,8 arttı.
Söz konusu dönemde Türkiye’de doğalgaz tüketimi %23,6 arttı ve 4 milyar 67 milyon metreküp oldu.
Elektrik santrallarında doğalgaz tüketimi %30,8 artışla 1 milyar 865 milyon metreküpe çıktı. Konutlardaki tüketim %23,5 artarak 304,8 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti.
Organize sanayi bölgelerinin doğalgaz tüketimi ise %18 artışla 356 milyon metreküp oldu.
Geçen yılın son çeyreğinden beri devam eden kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallarından sağlanan elektrik üretimindeki düşüş, ağırlıklı olarak doğalgaz santrallarıyla ikame ediliyor. Bu durum, elektrik üretim amaçlı doğalgaz tüketimi ve toplam gaz ithalatına artış olarak yansımaya devam ediyor.
Stoklarda 2 milyar 863 milyon metreküp gaz bulunuyor.
Türkiye’de doğalgaz stok miktarı eylülde geçen yılın aynı ayına göre %1,7 artışla 2 milyar 863 milyon metreküp oldu.
Doğalgaz stokunun %88,9’unu 2 milyar 545 milyon metreküple yer altı depolama tesisleri, %11,1’ini 317,6 milyon metreküple LNG terminalleri oluşturdu.
Bu dönemde yer altı depolama tesislerindeki stok miktarı %5,5 azalış, LNG terminallerinde ise %162,1 artış gösterdi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…