Van’da iklim krizi, ekolojik tahribatlar ve çevresel sorunların tartışıldığı bir çalıştay düzenlendi. Doğaya Güç Kat Ağı, Van Barosu Çevre Komisyonu ve Van Çevre Derneği tarafından düzenlenen çalıştaya farklı kentlerden birçok STK temsilcisi, çevreci ve hukukçu katıldı. Doğu Akdeniz Çevre Derneği, Niğde Çevre Derneği, Mardin Çevre Derneği, Zilan Ekoloji Platformu, Doğaya Güç Kat Ağı gibi oluşumların temsilcileri ile Van, İzmir, Iğdır, Adana ve Ankara barolarından çok sayıda avukat katıldı. Katılanlar arasında akademisyenler de vardı.
Van Barosu’nda düzenlenen çalıştaya katılan katılımcılar, kentlerindeki ekolojik sorunları dile getirdi. Avukatlar ise çevresel sorunlara karşı yapılacak hukuki mücadeleyi deneyimleri üzerinden anlattı.
Van Baro Başkanı Sinan Özaras’ın yönettiği çalıştay, yapılan sunumların ardından Van Gölü havzasında yaşanan çevre sorunlarına ve bu sorunlar karşısındaki çözüm önerilerinde durulması ile devam etti. Sulak alanların önemi, sorunları, ulusal ve uluslararası mevzuat açısından değerlendirilmesi yapıldı ve bölgedeki diğer çevre sorunları da ayrıca ele alındı.
Yine Cilo ve Ağrı Dağı’ndaki buzulların erimesi, kuraklık, Van Gölü’nün kirliliği ve çekilmesi, bölgedeki HES projeleri, mermer, maden ve taş ocakları ile barajlar tartışılan diğer konu başlıkları oldu. Katılımcı avukatlar, bu tarz faaliyetlerle ilgili hukuki mücadele yöntemlerini değerlendirdi.
Doğaya Güç Kat Ağ Koordinatörü Osman Erdem ise Van Gölü etrafındaki sulak alanlarla ilgili bir sunum yaparak bu alanların canlı ekosistemi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Kıyı kanunu, sulak alanların kurutulması, gölü besleyen derelerin kuruması ve kuraklık da Erdem’in gündeminde olan konular oldu. Erdem, sunumun sonunda sulak alanların korunması için alınacak yedi ayrı önlemden söz etti. Kıyı işgalinin son bulması, sazlıkların özel çevre koruma alanı ilan edilmesi gibi tedbirler bunlardan bir kaçıydı.
Yaklaşık dört saat süren çalıştayın ardından genel bir değerlendirme konuşması yapıldı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…