Ekonomi

Türkiye’de Yenilenebilirlerin Payı Nisan Ayında Yüzde 66 Oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Nisan ayında yenilenebilirlerin enerji üretimindeki payının %66 olduğunu açıkladı, bu oranın 2000 yılından beri aylık bazda en yüksek değer olarak kayda geçtiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir toplantıda Türkiye’nin enerji üretimiyle ilgili olarak bilgiler paylaştı. Toplantıya katılanlara COVID-19 salgının dünya için önemli bir sınav olduğunu belirtirken, yerli üretim, yerli teknoloji ve kendi kendine enerji anlamında yetinebilmeyle alakalı bir konuşma yaptıktan sonra 2020 Nisan ayında yerli enerji oranının %79,6 olduğunu, yenilenebilir enerji oranının ise %66 olduğunu bildirdi. 2000 yılından beri aylık bazda en yüksek değerler olarak kayda geçtiğini söyledi.

Ayrıca, 2020 yılının ilk beş ayında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin %66’ya ulaştığını bildiren Bakan Dönmez, bu rakamın %52’sinin yenilenebilir enerji olduğunu belirtti. Günlük bazda ise 24 Mayıs günü %90’a ulaşarak bu zamana kadar en yüksek oranın görüldüğünü söyledi.

Lisanssız elektrik kurulu gücünde de ciddi ilerleme sağladıklarını ve lisanssız elektrik kurulu gücünün 6 bin 500 megavatı (MW) geçtiğini hatırlatan Bakan Dönmez, bu kurulu gücün %92’sinin güneş enerjisi santrallarının oluşturduğuna dikkat çekerek, “Çatı ve cephe uygulamalarıyla kendi elektriğini kendi üreten bir yatırımcı profili geliştirmek istiyoruz. Otellerde, hastanelerde, kamu kurumlarında, okullarda, tarlalarda, sanayi kuruluşlarında çatıların güneş panelleriyle parlamasını istiyoruz. Hedefimiz, Türkiye’de çatı denildiğinde akla ilk gelen şeyin güneş paneli olması. Üretimin her alanında bu mantalitenin yerleştirilmesini arzuluyoruz” dedi.

Enerji verimliliği destek ödemeleriyle alakalı olarak ise; “Enerji verimliliği destek ödemelerimizi beş kat artırarak 300 bin liradan 1,5 milyon liraya çıkardık. Mayıs sonu itibariyle verimlilik artırıcı projeler ve gönüllü anlaşmalar kapsamında yapılan destek ödemeleri 27.7 milyon lira oldu. Uygulaması devam eden projelerle birlikte toplam yatırım 210 milyon lira, destek ödemesi 52.5 milyon liraya ulaştı” diye konuştu.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025