Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Nisan ayında yenilenebilirlerin enerji üretimindeki payının %66 olduğunu açıkladı, bu oranın 2000 yılından beri aylık bazda en yüksek değer olarak kayda geçtiğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir toplantıda Türkiye’nin enerji üretimiyle ilgili olarak bilgiler paylaştı. Toplantıya katılanlara COVID-19 salgının dünya için önemli bir sınav olduğunu belirtirken, yerli üretim, yerli teknoloji ve kendi kendine enerji anlamında yetinebilmeyle alakalı bir konuşma yaptıktan sonra 2020 Nisan ayında yerli enerji oranının %79,6 olduğunu, yenilenebilir enerji oranının ise %66 olduğunu bildirdi. 2000 yılından beri aylık bazda en yüksek değerler olarak kayda geçtiğini söyledi.
Ayrıca, 2020 yılının ilk beş ayında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin %66’ya ulaştığını bildiren Bakan Dönmez, bu rakamın %52’sinin yenilenebilir enerji olduğunu belirtti. Günlük bazda ise 24 Mayıs günü %90’a ulaşarak bu zamana kadar en yüksek oranın görüldüğünü söyledi.
Lisanssız elektrik kurulu gücünde de ciddi ilerleme sağladıklarını ve lisanssız elektrik kurulu gücünün 6 bin 500 megavatı (MW) geçtiğini hatırlatan Bakan Dönmez, bu kurulu gücün %92’sinin güneş enerjisi santrallarının oluşturduğuna dikkat çekerek, “Çatı ve cephe uygulamalarıyla kendi elektriğini kendi üreten bir yatırımcı profili geliştirmek istiyoruz. Otellerde, hastanelerde, kamu kurumlarında, okullarda, tarlalarda, sanayi kuruluşlarında çatıların güneş panelleriyle parlamasını istiyoruz. Hedefimiz, Türkiye’de çatı denildiğinde akla ilk gelen şeyin güneş paneli olması. Üretimin her alanında bu mantalitenin yerleştirilmesini arzuluyoruz” dedi.
Enerji verimliliği destek ödemeleriyle alakalı olarak ise; “Enerji verimliliği destek ödemelerimizi beş kat artırarak 300 bin liradan 1,5 milyon liraya çıkardık. Mayıs sonu itibariyle verimlilik artırıcı projeler ve gönüllü anlaşmalar kapsamında yapılan destek ödemeleri 27.7 milyon lira oldu. Uygulaması devam eden projelerle birlikte toplam yatırım 210 milyon lira, destek ödemesi 52.5 milyon liraya ulaştı” diye konuştu.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…