KPMG ve APLUS Enerji tarafından ortak hazırlanan “Enerji Sektör Raporu”nda dünyada ve Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektörünün de durumuna ışık tutuluyor.
Rapora göre küresel ölçekte yenilenebilir enerji kurulu gücü giderek artarken Çin, yenilenebilir enerji kurulu gücü en yüksek ülke olarak ilk sırada yer alıyor. Kurulu gücü en yüksek ülke olan Çin’de 2022 yıl sonu itibarıyla yenilenebilir enerji kurulu gücündeki en yüksek pay 392 GW ile güneş enerji santrallarının oldu. Güneş enerjisini 367 GW ile hidroelektrik, sonrasında ise 366 GW ile rüzgar enerjisi takip ediyor.
Çin’den sonra yenilenebilir enerji kurulu gücü en yüksek ülke olan ABD’de 2022 yıl sonu itibarıyla yenilenebilir enerji kurulu gücündeki en yüksek pay 141 GW ile rüzgar enerjisi santrallarına ait. Rüzgâr enerjisini takiben kurulu gücü en yüksek kaynak 112 GW ile güneş, sonrasında ise 84 GW ile hidroelektrik oldu.
Türkiye’deki Kurulu Güç Kapasitesinin %56,6’sı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından
Türkiye’de ise 2000-2023 yılları arasında yenilenebilir kurulu gücü %7,7’lik yıllık bileşik büyüme oranı ile 11,2 GW’dan 62 GW’a yükseldi. Özellikle 2010 sonrası kaynak çeşitliliğin de artmasıyla yenilenebilir enerji kapasitesi 2010-2023 yılları arasında %10,3’lük yıllık bileşik büyüme oranına sahip oldu.
2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye’deki 109,5 GW olan kurulu güç kapasitesinin %56,6’sı yenilenebilir kaynaklardan oluştu. Ülkemizde kaynak türüne göre en büyük kurulu kapasitesini 32 GW ile hidroelektrik santrallAr oluştururken bunun içinde toplam kurulu gücün %22’si 23,6 GW ile barajlı, %8’i 8,3 GW ile akarsu hidroelektrik santrallarından oluşuyor.
Rüzgâr enerji santralları, 11,8 GW ile Türkiye kurulu gücünün %10,8’ini oluşturuyor ve bunun yalnızca 0,1 GW’ı lisanssız santrallara ait. Biyokütle tesislerinin toplam kurulu güçteki payı 2,1 GW ile %1,9 olup, jeotermal enerji tesislerinin payı 1,7 GW ile %1,5 seviyesinde. 2023 yılında jeotermal enerji kurulu gücünde bir artış olmazken biyokütle kapasitesi 165 MW artış gösterdi.
Son yıllarda hızla artış gösteren ve Türkiye kurulu gücünün %12,9’unu oluşturan 14,1 GW’lık güneş kapasitesinin ise yaklaşık %88,2’si lisanssız santrallardan oluşuyor. Lisanssız kurulu gücün güneş enerjisinde yoğunlaşmasının temel sebepleri arasında diğer kaynaklara kıyasla güneş santrallarının küçük ölçekli kurulumlarının yapılabilmesi ve düşük yatırım maliyetleriyle öz tüketime yönelik yatırımların da yapılabilmesi olarak gösteriliyor.
İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…
Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…
ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…
Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…
Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…