;
Bilim

Türkiye’de Son Beş Yılda 115 Milyon Metreküp Odunluk Ağaç Kesildi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in verdiği soru önergesine yanıt verdi. Pakdemirli, yaptığı açıklamada Türkiye’de son beş yılda kesilen ağaçlardan 115 milyon metreküp odun üretildiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ormanlardan kesilen ağaçlardan odun üretim miktarıyla ilgili hedefin 15 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe çıkarılması ve bu durumun orman varlıklarının sürekli azalmasına neden olacağı yönünde oluşan kaygıları, TBMM gündemine taşıdı. Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, beş yılda kesilen ağaçlardan 115 milyon metreküp odun üretildiğini bildirdi.

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, şu soruları yöneltti:

“-Son beş yıl baz alındığında yıllara dağılımlı orman amenajman planları dahilinde yapılan uygulamadaki ağaç kesim verilerinin sayısal karşılığı nedir?

-Son beş yılda yaşanan orman yangınlarının illere göre sayısal dağılımı nedir? Bu yangınlar sonucu yok olan ağaçların yıllara ve türe göre dağılımı nasıldır?

-Yanan orman arazilerinin kaç tanesi tekrardan ağaçlandırılarak orman arazisi olarak yenilendi? Yanan orman arazilerine yönelik yapılan iyileştirme çalışmalarında kaç ağaç dikimi sağlandı? 2019 yılında dikilen ağaçlar içinde kuruyan ağaçların sayısı kaçtır?”

2019’da 28 Milyon Metreküp Odun 

CHP’li Gürer’in sorularını yanıtlayan Bakan Pakdemirli, 2019 yılı üretim bilanço sonuçlarına göre 28 milyon 662 bin 997 metreküp dikili ağaç damgasına karşılık 22 milyon 113 bin 248 metreküp endüstriyel odun ve beş milyon 589 bin 798 ster yakacak odun üretildiğini açıkladı. Pakdemirli, 2015-2019 yılları arasında 115 milyon 666 bin 722 metreküp dikili ağaç damgasına karşılık 90 milyon 362 bin 603 metreküp endüstriyel odun ve 24 milyon 739 bin 952 ster yakacak odun üretimi yapıldığını açıkladı. Bakan Pakdemirli, yangın zararı hesaplamalarında ağaç adedi değil, yangından zarar gören alan hesabının esas alındığını ve hektar olarak gösterildiğini söyledi.

Pakdemirli, orman yangınlarında zarar gören alanların tamamının, anayasanın 169’uncu maddesi gereği bakanlıklar tarafından mevsim şartları ve arazi yapısına bağlı olarak aynı yıl veya en geç ertesi yıl içerisinde ormancılık teknikleriyle, rehabilitasyon, gençleştirme ve ağaçlandırma çalışmaları ile tekrar onarıldığını belirtti.

“Madencilik Çalışmaları Nedeniyle Orman Alanları Tahrip Ediliyor”

Gürer, orman amenajman planlarında, Türkiye ormanlarının yıllık 15-16 milyon metreküp üretimi hedeflenirken bu rakamın önce 20 milyon metreküpe, sonra uygulanan amenajman planlarında ise 30 milyon metreküpe ve ardından 40 milyon metreküpe çıkarıldığını belirtti.

Türkiye’de ormanların varlığının tehdit altında olduğunu belirten Gürer, şunları söyledi: “Madencilik çalışmaları yüzünden, başta Kaz Dağları olmak üzere, Türkiye’nin tüm orman alanları tahrip edilmiş durumdadır. Örneğin Kaz Dağları’nda 350 bin ağaç kesilmiştir.  Bu kesilen ağaçların yaşı 20 ile 100 yaşları arasında olup kesilen 350 bin ağacın oksijen üretimi de durmuştur. 2004 yılında çıkan bir maden kanunu ile orman alanlarında her türlü madene izin verildi. Bu ormanlarda yüz yaşında ağaçlar kesilmekte ve ülkemiz ormanları hükümet eliyle yok edilmektedir.

İktidar, ayakta kalabilmek ve ekonomiyi güçlendirmek için inşaat ve orman ürünleri işleyen sektörü ayakta tutmaya çalışmakta ve bu sektörleri ayakta tutabilme pahasına da ormanları yok etmektedirler. İnşaat sektörüne malzeme sağlamak için, orman sahalarında maden alanları açarak odun üretimi üç kat artırılmıştır. Ülkemiz ormanlarının kapasitesi, bu üretim miktarını karşılayacak durumda değildir. Aşırı odun üretimi ve benzeri uygulamalar Türkiye ormanlarının geleceğini tehdit etmektedir.”

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi