Ekoloji temelli sorunların ortaya çıkmadan önlenmesi ve ortaya çıkan sorunların giderilmesi için temel yurttaşlık haklarının kullanılmasını sağlamayı kendine amaç edinen Ekolojik Haklar Merkezi faaliyete geçti. Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan merkez yurttaşların ve yurttaş girişimlerinin bilgi edinme, dilekçe, çevresel ve kentsel karar alma süreçlerine katılım haklarını etkin kullanmalarını sağlamayı hedefliyor.
Sosyal adalet, çevre ve iklim adaleti, enerji demokrasisi gibi alanlarda faaliyetlerini sürdüren Ekoloji Kolektifi, yerel hareketlere ve yurttaşlara bugüne dek verdiği gönüllü desteğin ekolojik bir yurttaşlaşma olanağına dönüştürülebilmesi için yürüttüğü çalışmaların meyvesi olan Ekolojik Haklar Merkezi’ni 24 kasım 2017’de İstanbul’da 40’ı aşkın sivil toplum ve inisiyatif temsilcisinin katıldığı bir toplantıda tanıttı. Katılımcılar toplantıda bu mecranın nasıl kamusallaştırılabileceği ve paydaşları tarafından nasıl etkin kullanılabileceği üzerine zengin geri bildirimlerde bulundular.
Ekolojik Haklar Merkezi Nedir?
Ekoloji Kolektifi’ne göre ekolojik ve kentsel adaletsizlikler toplumun genelini etkilemeye başlamış durumda. Sel, kuraklık, hava kirliliği, kimyasal kirleticiler, gıda, su bozulması, aşırı tarımsal ilaç kullanımı gibi sorunlardan dolayı tüm canlıların yaşam kalitesinin bozulduğuna dikkat çeken Ekoloji Kolektifi, bu sorunların çözümü için etkili bir kamu yönetimine ihtiyaç olduğunu paylaşıyor. Yurttaşların gündelik kentsel ve ekolojik sorunlarında da başvuru ve bilgi edinme hakkı gibi hakları etkin kullanması halinde sorunların hızlı bir biçimde çözülebileceğine inanan Ekoloji Kolektifi bu hakların etkili kullanılması için bir yardım masası oluşturdu ve bu yardım masasının adını “Ekolojik Haklar Merkezi” koydu. Ekoloji temelli sorunların ortaya çıkmadan önlenmesi ve ortaya çıkan sorunların giderilmesi için temel yurttaşlık haklarının kullanılmasını sağlamayı kendine amaç edinen Ekolojik Haklar Merkezi bir web sitesi ve telefon hattı üzerinden faaliyete geçti ve yurttaşların sorularını bekliyor.
Merkez, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşımakla beraber yurttaşların ve yurttaş girişimlerinin bilgi edinme, dilekçe, çevresel ve kentsel karar alma süreçlerine katılım haklarını etkin kullanmalarını sağlamayı hedefliyor. Ekoloji Kolektifi üyeleri kentin ve çevrenin korunmasının anayasal bir ödev olduğuna dikkat çekerek, yurttaşların bilgiye ulaşmasının, kararlara katılım yollarının etkinleştirilmesinin ve ekolojik hakların etkin kullanılmasının devleti ve tüm paydaşları bu ödevlerini yerine getirmeye teşvik edebileceğinin altını çiziyorlar.
Ekolojik Haklar Merkezi Ne Değildir?
Gerçekleştirilen açılış toplantısında Ekolojik Haklar Merkezi’nin bir avukatlık hizmeti olmadığının altını çizen ekip üyeleri bu mecra ile yurttaşların çevresel ve kentsel konularla ilgili doğru bilgiyi nasıl alabilecekleri, doğru kamu idaresine nasıl yönelebileceklerine yönelik bilgilendirme dışında hukuki anlamda herhangi bir destek sunulmamakta olduğunu belirtiyorlar.
Ekolojik Haklar Merkezi Nasıl Çalışır?
Ekolojik Haklar Merkezi web sitesi veya telefon santrali üzerinden sözlü veya yazılı başvurularınıza yazılı olarak yanıt verme prensibi ile çalışmalarını yürütecek. Başvurular ve yanıtlar kayıt altına alınarak, başvuru sahibi yanı sıra anonim olarak ilgili her kesimin erişimine web sitesi üzerinden sunulacak. Ekolojik Haklar Merkezi’ne telefon veya internet yoluyla ulaşabileceğiniz gibi sitedeki canlı destek özelliği sayesinde anlık etkileşim mümkün olabilecek. Bunun yanı sıra soracağınız sorunun halihazırda sitede yer alan ve yanıtlanmış sorular arasında olma ihtimaline karşın web sitesinin açılış ekranında yer alan “arama yap” çubuğundan soru veri tabanında arama yapabilmeniz de mümkün (Şekil 1).
Ekolojik Haklar Merkezi’ne Neler Sorulabilir?
Proje ekibi merkeze örneğin hangi soruları yöneltebiliriz sorumuza “Başvuru Hakkı”, “Bilgilenme Hakkı” ve “Katılma Hakkı” gibi kategoriler altında şu örnekleri vererek yanıt veriyor:
Belediyeye dilekçe verdim, ne zaman yanıt gelir? Dilekçemi verdim, şimdi ne olacak? Dilekçeme yetkili biz değiliz yanıtı verildi, ne yapmalıyım?
Bilgi edinme yolu ile Bakanlığın kent meydanı projesi görüşünü öğrenebilir miyim? Bakanlık hangi durumlarda, aldığı görüş yazılarını vermez? Mahallemizdeki AVM’nin ÇED süreci hakkında nereden bilgi edinebilirim ? Her AVM için ÇED süreci işletilmesi zorunlu mudur?
Ekolojik Haklar Merkezi’nin iletişim bilgileri ise şu şekilde:
Telefon: 0 850 885 1356
Faks: 0 312 425 7764
E-posta: [email protected]
Twitter: https://twitter.com/ekolojikhaklar