Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından, Türkiye’nin Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) politikasının genel çerçevesini çizmek ve bu alandaki uygulamalara rehberlik etmek üzere hazırlanan “Türkiye UDY Stratejisi (2024-2028)” yayımlandı.
Stratejiye göre, küresel tedarik zinciri kapsamında ülkenin küresel değer zincirlerine entegrasyonunun güçlendirilmesi için yeşil ve dijital dönüşüm alanında uluslararası ticaret politikalarına uyum seviyesi artırılacak.
AA’nın haberine göre, yeşil dönüşüm kapsamında, hidrojen yakıt hücreleri ve hidrojen temelli motorlara yönelik yatırımlar ve teknolojiler geliştirilecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yeni kapasitelerin oluşturulması için gerekli yasal düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak. Yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri yapılacak ve deniz üstü YEKA projeleri geliştirilecek. Yatırımlar için ayrılabilecek Hazine arazileri, çevresel ve sosyal etkiler ile lojistik gereksinimler göz önünde bulundurularak belirlenecek.
Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecini desteklemek amacıyla, tüm atıkların insan sağlığına ve çevreye olan zararlı etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli tedbirler alınacak ve Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı hazırlanacak. Türkiye, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi uluslararası standartları takip ederek, üretim ve ticarete yönelik gerekli düzenlemeleri hayata geçirecek. Sürdürülebilirlik ve emisyon verilerinin standardizasyonu sağlanarak, bu veriler kamuoyuna sunulacak. Ayrıca, sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin tanımlanmasına yönelik ulusal taksonomi ve ilgili mevzuat hazırlanacak.
Yeşil dönüşüm teknolojilerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Ar-Ge faaliyetleri ve teknoloji transferi desteklenecek. Enerji verimliliği yüksek teknolojik yatırımların Türkiye’ye çekilmesi için enerji yoğun sektörlere öncelik verilecek. Sıfır kirlilik hedefine yönelik olarak emisyonlarını azaltan tesisler, temiz üretim sertifikası ile ödüllendirilecek. Türkiye, yeşil finansmanın gelişimini sağlamak ve ekosistemi güçlendirmek amacıyla ulusal karbon fiyatlandırma mekanizmaları oluşturacak.
AB ile uyumlu bir Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) uygulanacak ve sosyal etki tahvilleri ile mavi bonolar gibi “etki yatırımı” araçları geliştirilecek. Bu kapsamda, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecini desteklemek için uluslararası standartlar, veri politikaları ve yasal düzenlemeler takip edilerek gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…