Bu yıl dünya genelinde El Nino sıcakları ve etkileriyle her geçen gün daha çok hissedilen iklim krizine bağlı sebeplerle Ağustos ayı yağışlarında son 33 yılın en düşük seviyesi görüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2023 Ağustos yağışlarına yönelik hazırladığı rapora göre, Türkiye geneli Ağustos ayı yağışları normalinin ve geçen yıl Ağustos ayı yağışlarının altında gerçekleşti. Ortalama 6,4 milimetre yağışın yaşandığı 2023 Ağustos’ta, 14,8 milimetre olan Ağustos ayı normaline göre (1991-2021) %57, 16,1 milimetre olan 2022 Ağustos yağışına göre de %60 oranında düşüş yaşandı. Yağışlar, normaline göre Türkiye’nin 7 bölgesinde de azaldı. Geçen yıla göre ise sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde artış görüldü.
Meteoroloji’nin ağustos ayına yönelik Normalin Yüzdesi Metodu’na (PNI- Percent of Normal Index) göre hazırlanan meteorolojik kuraklık durumunu gösteren Türkiye haritasında ise Marmara Bölgesi, Karadeniz’in neredeyse tamamı, diğer bölgelerin de büyük kısmı için “şiddetli kurak (acil durum)” olarak yer verildi. Haritaya göre, İzmir Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Mersin’in bir kısmı normal ve üzeri (risk yok) olarak görülüyor. Erzincan-Tunceli ile Muş, Bitlis, Van, Siirt ve çevreleri de yine haritada meteorolojik kuraklık açısından normal ve üzeri (risk yok) alanlar olarak yer alıyor.
Ağustos ayı yağışları İzmir’in kuzeyi, Aydın, Mersin, Niğde, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Tunceli, Elazığ, Adıyaman, Muş, Bitlis, Siirt çevreleri hariç, diğer tüm bölgelerde normallerine göre %60-80 arasında azalma gösterdi. İl geneli yağışlarda en fazla yağış ise 106,5 milimetre ile Rize’de gerçekleşti. En az yağış alan il ise 0,4 milimetre ile Mardin oldu. Normaline göre en fazla azalma gösteren il %96 ile Amasya oldu.
Normaline göre 3 gün olan Türkiye genelinde Ağustos ayındaki ortalama yağışlı gün sayısı, bu Ağustos ayında 2,6 gün olarak belirlendi. Yağışlı gün sayıları en çok olan bölge ve iller Doğu Karadeniz, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde 5-10 gün, Trabzon ve Rize çevrelerinde ise 10-15 gün aralığında gerçekleşti.
Marmara’da 5 milimetre olan Ağustos ayı yağışı, 19 milimetre normaline göre %74, 47,5 milimetre olan geçen yıl Ağustos ayına göre %90 düştü. Ege’de 4,1 milimetre olan Ağustos ayı yağışı, 10,9 milimetre olan normaline göre %63, 29,2 milimetre olan geçen yıl Ağustos ayına göre %86 azaldı. Akdeniz’de 5,8 milimetre olan Ağustos ayı yağışı, 7,9 milimetre olan normaline göre %26, 9,1 milimetre olan geçen yıl Ağustos ayına göre %36 düştü. İç Anadolu’da 3,5 milimetre olan Ağustos ayı yağışı, 10,1 milimetre olan normaline göre ve 10,3 milimetre olan geçen yıl Ağustos ayına göre %66 azaldı. Karadeniz’de 13,8 milimetre olan Ağustos ayı yağışı, 38,5 milimetre normaline göre %64, 28,8 milimetre olan geçen yıl ağustos ayına göre %52 geriledi. Doğu Anadolu’da 7,4 milimetre olan ağustos ayı yağışı, 10,7 milimetre normaline göre %31 azalırken, 3,4 olan geçen yıl ağustos ayına göre %100’den fazla arttı. Güneydoğu Anadolu’da 1,6 milimetre olan ağustos ayı yağışı, 1,7 milimetre normaline göre %3 azalırken, 0,9 milimetre olan geçen yıl ağustos ayına göre %78 yükseldi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…