Politika

Türkiye Paris Anlaşması’nı Meclisten Geçiriyor mu? Özel Finans Paketi Sunuldu

Fransa ve Almanya, BM ve Dünya Bankası ile birlikte Türkiye’ye Paris Anlaşması’nı meclisinden geçirmesi için özel bir “finans paketi” teklif etti.

Hürriyet Daily News’ten Serkan Demirtaş’ın haberine göre Türkiye’ye Paris Anlaşması’nı meclisinden geçirmesi adına özel bir “finans paketi” teklif edildi. Teklifi Fransa ve Almanya, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası ile birlikte gerçekleştirdi.

Türkiye anlaşmayı 22 Nisan 2016’da imzalamış ancak meclisinden geçirmemişti. Bugün itibariyle anlaşmayı imzalayan 195 ülkeden 186’sı anlaşmayı meclisinden geçirmiş durumda. Türkiye; Rusya, İran ve Irak gibi ülkelerle birlikte anlaşmayı meclisinden geçirmeyen dokuz ülke arasında yer alıyor.

2015 yılında Paris’te düzenlenen BMİDÇS 21. Taraflar Konferansı’nda kabul edilen anlaşma, 5 Ekim 2016 itibariyle küresel seragazı emisyonlarının %55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girmişti.

Paris Anlaşması, kabulünden 1 yıl geçmeden yürürlüğe giren ilk küresel anlaşma olma özelliğine sahip.

Türkiye’nin anlaşma çerçevesinde gelişmiş ülke statüsünde yer alıyor ve iklim değişikliği rejimi çerçevesinde finansal erişime dair talepleri bulunuyordu. Ancak bu talep kabul görmüyor. Geçtiğimiz Aralık ayında Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenen 24. Taraflar Konferansı’nda da konu gündeme gelmiş, ancak çözüme kavuşmamıştı. Avrupa Birliği (AB) adına COP24 Başkanlığı için görüşmeleri yöneten Fransız Büyükelçi Brigitte Collet tarafından ana oturumda yapılan açıklamada uzlaşmaya varılamadığı belirtilmişti.

Kaynaklara göre, Fransa ve Almanya, Türkiye’yi anlaşmayı meclisinden geçirmesi için ikna etmeye çalışan öncü ülkeler olarak ön plana çıktı. Bu iki Avrupa ülkesi tarafından BM’nin ve Dünya Bankası’nın desteğiyle ortaklaşa hazırlanan bir mali paket, son aylarda hükümetin değerlendirmesine sunuldu. Hükümetin paketi incelemesi, Ankara’daki Maliye, Çevre, Enerji ve Dışişleri bakanlıklarının liderlik ettiği bir ekip tarafından sürüyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024