Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) aylık raporuna göre, Türkiye geneli 2023 yılı Ocak ayı yağışları normalinin ve geçen yıl Ocak ayı yağışlarının altında gerçekleşerek 33,2 mm oldu. 1991-2020 yılları arasında Ocak ayı yağışlarının normali 69,8 mm, 2022 yılı Ocak ayı yağışı da 87,3 mm olmuştu. Böylece Ocak ayı yağışı Türkiye genelinde son 22 yılın en düşük seviyesine indi. Yağışlar normaline göre %52, geçen yıl ocak ayı yağışlarına göre %62 azalma gösterdi.
Açıklamada tüm bölgelerde yağışların normallerinin altında gerçekleştiği belirtilerek, en fazla azalmanın %74 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kaydedildiği belirtildi.
Açıklamaya göre, Ocak ayı yağışları İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son 22, Karadeniz Bölgesi’nde son 52 yılın en düşük en düşük seviyesine indi.
Yağışlar Çanakkale-Antalya hattının batısında normallerinin biraz üzerinde gerçekleşirken, doğusunda azaldı. Azalma oranı Kars, Ardahan, Erzurum çevreleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeyi ve güneyi, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Şırnak, Mardin ve Şanlıurfa çevrelerinde %80’in üzerine çıktı.
İl geneli yağışlarda ise en fazla yağış 145.0 mm ile Antalya, en az yağış 4.7 mm ile Kars’ta kaydedildi. Normallerine göre en fazla azalma %87 ile Çankırı, artma ise %31 ile Burdur’da kaydedildi.
MGM sitesinde kuraklık haritaları da güncellendi. Ocak ayında ülkenin büyük bir kısmında şiddetli kuraklık yaşandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Bakanlık Müşaviri Dr. Ali Recep Nazlı da sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Meteoroloji yeni kuraklık haritalarını yayınladı, durum kritik” ifadesini kullandı.
MGM’nin yayımladığı haritalarda özellikle 2023 Ocak ayında ülkenin büyük bölümünde “şiddetli kuraklık” yaşandığı gösteriliyor ve bu durum “acil durum” olarak ifade ediliyor. Ege’nin büyük bölümü ve Akdeniz’in bir kısmında kuraklık riski yok görünüyor. Van ve Samsun da kuraklık riskinin olmadığı yerler arasında. Ülkenin geri kalanının hemen hemen tamamı ise yüksek riskli.
Kuraklık haritaları ülkenin büyük bir kısmında su tasarrufuna acil olarak başlanması gerektiğini ortaya koydu.
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…
Mia Mottley toplantıda "ortak bir zemin" aramak ve Trump’ı iklim eyleminin kendi çıkarlarına olduğuna ikna…
İklim bilimi inkarcısı Javier Milei'nin hükümetini temsil eden Arjantinli müzakerecilere yalnızca üç gün sonra COP29…
COP29'da Türkiye'nin Uzun Dönem İklim Stratejisi'ni tanıtan Bakan Kurum, toplantının ardından Greenpeace tarafından kendisi yöneltilen…