İktidarın iklim politikalarını eleştiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Paris İklim Anlaşması rafa mı kalktı?” diye sordu.
İklim krizine bağlı olarak artan kuraklığa dikkat çeken CHP’li Bakırlıoğlu, “İklim değişikliği konusunda uluslararası bir anlaşma olan ve Türkiye’nin de onayladığı Paris Anlaşması’nda küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere indirerek 1,5 derece ile sınırlandırmak hedef olarak belirlenmişti. Seragazı salımı sonucu oluşan iklim değişikliğinin en önemli sonucu kuşkusuz kuraklık. Ve ülkemiz çok ciddi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle iklim kriziyle ve kuraklıkla mücadele için ülkelerin net sıfır emisyon hedefi ortaya koyması oldukça önemli. Paris Anlaşması’na imza koyan bütün ülkeler seragazı emisyonunu azaltacağını taahhüt ederken, Türkiye artıracağını söylüyor” diye konuştu.
Önlem alınmazsa 2030 yılında Türkiye’nin emisyonunun 1 milyar 175 milyon ton olacağını kaydeden Bakırlıoğlu, “2030 yılında hiçbir önlem alınmazsa Türkiye’nin emisyonun 1 milyar 175 milyon ton olacağını, alınan tedbirler ile %41 azaltıldığında toplam emisyonun 704 milyon ton olarak gerçekleşeceğini taahhüt etmekteyiz. Azaltım hedefi yükseltilmiş gibi görünse de aslında rakamlar seragazı emisyonunun artacağını gösteriyor” dedi.
Bakırlıoğlu, şöyle devam etti: “Bu şartlar altında Türkiye’nin 2053 yılında sıfır emisyon hedefine ulaşması mümkün görünmüyor. AB İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre net seragazı emisyonu endeksi en fazla artan ülke Türkiye. 1990 yılı endeksi 100 kabul edilerek yapılan hesaplamaya göre 2020 yılında Türkiye’nin endeksi 287. Yani 33 yılda seragazı salımımız %187 artmış. 2020 yılı verilerine göre toplam seragazı salımında Almanya ilk sırada, Türkiye ise 2’nci sırada.”
En büyük kirleticinin enerji sektörü olduğunu söyleyen Bakırlıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bu nedenle Türkiye, ivedilikle kömürden çıkış yol haritasını belirleyip, açıklamalı ve bunun için eyleme geçmeli. Fosil yakıtlara dayalı termik santrallardan vazgeçmeli, biyokütle gibi yakma teknolojisine dayalı santrallar ile ilgili yasal düzenlemeleri hayata geçirmelidir. Türkiye’nin Paris Anlaşması’na uygun olarak, ülke beyanını hazırlayarak vermesi bu beyanda karbon emisyonunu azaltım hedeflerini güncellemesi gerekmektedir. Türkiye, doğa dostu teknolojilere yatırım yapmalı ve geleceğin 58 teknoloji alanı içinde önemli yer tutan çevre ve gıda teknolojilerini desteklemelidir. Bu alanlarda Türkiye’nin teknoloji takipçisi değil, teknoloji lideri olma olanağını kaçırmaması sağlanmalıdır.”
İklim krizinin finansman meselesi değil, sosyal adalet meselesi olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Salıcı, “Fonların üreten,…
Akbelen Ormanı’nı kömür madeni için yok eden YK Enerji, Türkiye Mükemmellik Ödülleri’nde “EFQM Üstün Performansta…
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…