Politika

Türkiye İklim Politikalarında Sınıfta Kaldı

60 ülkenin iklim karnesini açıklayan yeni bir çalışmanın iklim endeksinde Türkiye 60 ülke arasında 42’nci sıraya yerleşirken, yenilenebilir enerjilerde “yüksek”, emisyonlarda “düşük”, enerji tüketimi ve iklim politikalarında ise “çok düşük” not aldı.

AB’yi de içeren İklim Değişikliği Performans Endeksi (Climate Change Performance Index), küresel seragazı emisyonlarının %92’sini kapsıyor ve ülkeleri politika, emisyonlar, yenilenebilir kaynaklar ve enerji kullanımı olmak üzere dört kategoride değerlendiriyor.

Ülkeler “çok yüksek” ve “çok zayıf” arasındaki 5 puandan birini alarak değerlendiriliyor. Endekste hiçbir ülkeye genel olarak “çok yüksek” notu verilmedi çünkü “hiçbir ülke tehlikeli iklim değişikliğini önlemek için yeterince çaba göstermiyor”.

Dünyada sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine ulaşmak için gerekli çabayı gösteren hiçbir ülke bulunmadığı için 60 ülkenin bulunduğu listenin ilk üç sırası da boş bırakıldı.

Listede en iyi performans gösteren ülkeler şu şekilde sıralandı: Danimarka, İsveç, Norveç, Birleşik Krallık ve Fas. Son beşte ise Kazakistan, Suudi Arabistan, İran, Kanada ve Tayvan kendine yer buldu.

İklim endeksinde Türkiye 60 ülke arasında 42’nci gelirken yenilenebilir enerjilerde “yüksek”, emisyonlarda “düşük”, enerji tüketimi ve iklim politikalarında ise “çok düşük” not aldı.

Dünyanın en yüksek ikinci yayıcısı olan ABD, geçen yılki konumundan altı sıra yükseldi ancak iklim krizine cevabı genel olarak “çok düşük” olarak derecelendirildi ve ülkeler arasında 51. sırada yer aldı. Dünyanın en büyük yayıcısı olan Çin ise 33. Sıraya yerleşti.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025