Bilim

Türkiye Genelinde Eylül Ayında Yağışlar Düştü

Türkiye genelinde, Eylül’de yağışlar geçen yılın aynı ayına göre %34 azaldı. Yağışlarda en fazla azalma %87 ile Güneydoğu Anadolu’da ve %82 ile Ege Bölgesi’nde gözlendi. Ege Bölgesi geçen ay, son 18 yılın en düşük Eylül yağışını aldı.

AA’nın yer verdiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Eylül 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerinden derlediği bilgilere göre, 1991-2020 dönemini kapsayan uzun yıllar Eylül’de yağış ortalaması metrekareye 24,9 kilogram olarak gerçekleşti. Metrekare başına geçen yıl Eylül’de 29,4 kilogram olan yağış miktarı geçen ay 19,3 kilogramda kaldı.

Ege Bölgesinde Son 18 Yılın En Düşük Yağışı Kaydedildi

Türkiye genelinde Eylül 2022 yağışları, hem ortalamanın hem de geçen yılki yağışların altında gerçekleşti. Yağışlarda uzun yıllar ortalamasına göre %23, geçen yıl Eylül ayına göre %34 azalış gözlendi.

Bölgelere bakıldığında yağışlar Karadeniz dışındakilerde azaldı. En fazla azalma %87 ile Güneydoğu Anadolu’da, %82 ile Ege Bölgesi’nde kaydedildi. Ege Bölgesi geçen ay, son 18 yılın en düşük Eylül yağışını aldı. Güney ve İç Ege, Marmara’da Çanakkale ve Tekirdağ, İç Anadolu’da Ankara, Eskişehir, Çankırı çevreleri ile Batı ve Orta Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun güney kesimlerinde yağışlar normale göre %80’den fazla azaldı.

Türkiye’de geçen ay en fazla yağışı, Karadeniz Bölgesi aldı. Bartın, Giresun, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Yozgat ve Kahramanmaraş’ta geçen ayın yağış miktarı, geçen yılın aynı ayına göre %100’den fazla arttı.

Mardin ve Şırnak En Düşük Yağışı Aldı

Rize 238,8 kilogram ile en yüksek, Mardin ve Şırnak 0,2 kilogram ile en düşük yağışı aldı. Normaline göre en fazla azalma ise %97 ile Muğla’da gerçekleşti. 1991-2020 yılları arası için 4,2 gün olan Türkiye geneli yağışlı gün sayısı ise Eylül’de ortalama 4,7 olarak gerçekleşti.

Geçen ay İstanbul’un batısı, Karadeniz Bölgesi ile Kars ve Erzurum’un kuzey kesimlerinde 10-15 gün aralığında yağış görüldü. Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu’nun kuzey, Doğu Anadolu’nun güney kesimlerinde yağışlı gün sayısı 1 günün altına düştü.

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024