AA’nın yer verdiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Eylül 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerinden derlediği bilgilere göre, 1991-2020 dönemini kapsayan uzun yıllar Eylül’de yağış ortalaması metrekareye 24,9 kilogram olarak gerçekleşti. Metrekare başına geçen yıl Eylül’de 29,4 kilogram olan yağış miktarı geçen ay 19,3 kilogramda kaldı.
Türkiye genelinde Eylül 2022 yağışları, hem ortalamanın hem de geçen yılki yağışların altında gerçekleşti. Yağışlarda uzun yıllar ortalamasına göre %23, geçen yıl Eylül ayına göre %34 azalış gözlendi.
Bölgelere bakıldığında yağışlar Karadeniz dışındakilerde azaldı. En fazla azalma %87 ile Güneydoğu Anadolu’da, %82 ile Ege Bölgesi’nde kaydedildi. Ege Bölgesi geçen ay, son 18 yılın en düşük Eylül yağışını aldı. Güney ve İç Ege, Marmara’da Çanakkale ve Tekirdağ, İç Anadolu’da Ankara, Eskişehir, Çankırı çevreleri ile Batı ve Orta Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun güney kesimlerinde yağışlar normale göre %80’den fazla azaldı.
Türkiye’de geçen ay en fazla yağışı, Karadeniz Bölgesi aldı. Bartın, Giresun, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Yozgat ve Kahramanmaraş’ta geçen ayın yağış miktarı, geçen yılın aynı ayına göre %100’den fazla arttı.
Rize 238,8 kilogram ile en yüksek, Mardin ve Şırnak 0,2 kilogram ile en düşük yağışı aldı. Normaline göre en fazla azalma ise %97 ile Muğla’da gerçekleşti. 1991-2020 yılları arası için 4,2 gün olan Türkiye geneli yağışlı gün sayısı ise Eylül’de ortalama 4,7 olarak gerçekleşti.
Geçen ay İstanbul’un batısı, Karadeniz Bölgesi ile Kars ve Erzurum’un kuzey kesimlerinde 10-15 gün aralığında yağış görüldü. Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu’nun kuzey, Doğu Anadolu’nun güney kesimlerinde yağışlı gün sayısı 1 günün altına düştü.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…