;
Politika

Türkiye COP29’daki Liderler Zirvesinde Konuşma Yapacak 106 Ülke Arasında

COP29

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 100’den fazla ülke COP29’daki Liderler Zirvesinde konuşma yapmak için başvuruda bulundu. ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkeler listede şu an için yer almıyor. 

BM tarafından çevrimiçi olarak yayımlanan bir belgeye göre, 12-13 Kasım’da COP29 kapsamında düzenlenecek Liderler Zirvesi’nde aralarında Türkiye, Brezilya, Almanya, Japonya, Birleşik Krallık ve Rusya’nın da bulunduğu 106 ülkenin lideri konuşma yapmak üzere başvuruda bulundu.

ABD, Çin, Hindistan ve Fransa’nın liderleri ise, 11-22 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan’da düzenlenecek COP29 iklim zirvesinin açılışına katılacaklarını henüz doğrulamayan çok sayıda devlet ve hükümet başkanı arasında yer alıyor.

Konuşmacı listesi için başvurular henüz kapanmamış olsa da, bu yıl yer talebinde bulunanların sayısı, geçen yıl Dubai’de düzenlenen COP28’den önce benzer bir süre içinde yer talebinde bulunan kişi sayısından (137) daha az. COP28’de150’den fazla devlet ve hükümet başkanı hazır bulunmuştu.

COP29, COP28’e göre daha düşük profilli olacak gibi duruyor. Delege sayısının yarı yarıya az olacağı tahmin ediliyor. COP28’e 84 bin delege katılmıştı. COP29 ve bir sonraki yıl gerçekleşecek COP30’a 40 ila 50 bin delegenin katılması bekleniyor.

COP iklim zirveleri, emisyonları azaltmaya ve aşırı hava koşullarına ve yükselen denizlere uyum sağlamaya yönelik küresel ve ulusal çabaları şekillendiren politikalar üzerinde hükümetler arasında iki hafta süren müzakerelerden oluşuyor. Dünya liderleri geleneksel olarak ilk iki veya üç gün içinde iklim değişikliği konusundaki eylemlerini anlatmak, yeni sözler vermek ve diğer ülkelerden daha fazla eylem çağrısında bulunmak için zirveye katılıyorlar.