18 Ocak’ta Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan yönerge sonrasında Türkiye güneş enerji sektöründe hareketli günler yaşanıyor. Kimi yayın organlarında küçük ölçekli çatı güneş enerjisi kurulumlarında tüm engellerin kalktığı yönünde haberlere karşın, sektör uzmanları daha atılacak çok adımın olduğunda hemfikir. Yeni yönergenin sorunların aşılması için gereken 10 adımdan sadece birini içerdiğini söyleyen Solarbaba platformunun kurucusu Ateş Uğurel, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın binaların çatı ve cephelerine kurulacak güneş panellerinden üretilecek elektriğin satışında vergi kolaylığı sağlanması için harekete geçtikleri yolundaki açıklamasının son derece önemli olduğunu ancak şimdilik bir temenniden ibaret olduğunu söylüyor.
Türkiye güneş enerjisi alanında Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan yönerge sonrasında önemli tartışmalar yaşanıyor. 18 Ocak’ta yayımlanan, “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi ile Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” yönetmeliği ile çatıların şebekeye bağlantısı konusunda bazı kolaylaştırıcı adımlar atıldığı konusunda herkes hemifikir ama tüm yolların açıldığını da söylemek zor. Geçtiğimiz gün Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın binaların çatı ve cephelerine kurulacak güneş panellerinden üretilecek elektriğin satışında vergi kolaylığı sağlanması için harekete geçtiklerini belirtmesi ise yeni gelişmelerin habercisi gibi.
Yaşanan son gelişmeler karşısında görüşlerine başvurduğumuz Türkiye’nin güneş enerjisi alanında önemli bir işbirliği ve fikir platformu olan Solarbaba’nın kurucusu Ateş Uğurel’e öncelikle geçtiğimiz hafta basın yayın organlarında çıkan 18 Ocak yönetmeliğiyle birlikte çatıda ve cephelerde güneşten elektrik üretmenin önündeki engellerin tamamen kaldırıldığını iddia eden haberleri ve bu konudaki görüşleri sorduk. Uğurel, “Atılması gereken belki 10 adım var. Ancak bu adımlardan sonra gerçekten Almanya’da, ABD’de veya Avusturalya’da olduğu gibi bir hafta içerisinde güneş panellerini çatıya koyup elektrik üreteceğiz. EPDK’nın yönergesiyle getirilenler bu adımlardan sadece biri. Evet bürokrasi biraz azaldı ama belki daha atılacak dokuz adım var” diyor.
“Kontör Gibi Elektrik Kazanılacak”
Naci Ağbal’ın çatısında elektrik üreteceklere yönelik vergi muafiyeti ve şirket kurma zorunluluğu olmaması yönündeki dünkü açıklamalarına da değinen Uğurel, “Bu büyük bir adım aslında. Bu yaklaşım fazla elektriğe fatura kesme, şirket kurma gibi sorunları ortadan kaldırır. Mahsuplaşma gelir. Bir yazlık örneğinden gidelim ve Ayşe teyzenin Bodrum’daki yazlığından bahsedelim. Kadıncağız iki ay yazlığında, 10 ay İstanbul’daki evinde ikamet ediyor diyelim. İki ay boyunca güneş paneli gayet iyi elektrik üretecek, Ayşe teyze de klimasını, televizyonunu kullanacak ve elektrik tüketecek. Muhtemelen güneş panellerinden gelen elektrik onun ihtiyacının önemli bir bölümünü sağlamakla beraber bir miktar eksik ihtiyacını da şebekeden satın alacak. Dolayısıyla iki ay boyunca enerji tasarrufu yapmış olacak; 100 lira öderken 30 lira ödeyecek. Ancak asıl hikaye Ayşe Teyze İstanbul’a döndüğünde başlıyor çünkü oradaki güneş panelleri diğer mevsimlerde de elektrik üretmeye devam ediyor. Şu anki mevzuatla Ayşe teyzenin Bodrum’a ayda bir gidip dağıtım şirketine fatura kesmesi gerekiyor. Fatura kesmesi için de şahıs şirketi kurması lazım. Dolayısıyla karşıya sattığı elektriğin bedelini bu şekilde almalı. Mahsuplaşmada bu olay kalkıyor. Ayşe teyzeye ne oluyor? Elektrik kazanıyor. Aynı kontör gibi. Ortada şirket yok, elektrik satışı yok, para yok. Ayşe teyze bir daha ki sene yazlığına gittiğinde kazandığı kontörleri de kullanıp artık elektriğe hiç para ödememeye başlayacak.” Buradaki asıl amacın çatıya kurulacak sistemle üretilecek elektriğin tüketilen elektriği dengelemek olduğunu söyleyen Ateş Uğurel, temkinli olmak gerektiğini, Bakan Ağbal’ın açıklamasının şimdilik sadece temenni olduğunu, ‘mevzuatı hazırladık, yarın yayımlıyoruz’ gibi bir mesaj içermediğini sözlerine ekledi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…