Politika

Türkiye 2026’daki İklim Müzakerelerine Ev Sahipliği Yapmak için Aday Oldu

Türkiye, Avustralya ile rekabete girerek, 2026’da COP31 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapma arzusunu açıkladı.

IISD Dünya Müzakereleri Bülteni web sitesine göre, Almanya’daki yıllık Bonn iklim görüşmelerinde Türkiye, COP31’e ev sahipliği yapmak için teklif verebileceklerini belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin görüşmelere ev sahipliği yapmayı “isteyeceğini” söyledi. Birpınar, belirli bir şehir adı vermedi.

Türkiye ve Avustralya, 2026’daki iklim müzakerelerine ev sahipliği yapma tekliflerinde Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda’nın desteği için yarışacak.

Dünyanın en yüksek profilli iki haftalık iklim zirvesinin yeri, Birleşmiş Milletler bölgelerinden seçiliyor. 2026’da sıra Avustralya ve Türkiye’yi de içine alan “Batı Avrupa ve Diğerleri” grubuna gelecek.

Gruptaki hükümet müzakerecileri ev sahibine 2025’teki COP30’dan önce karar verecek. Bu ülkeler arasında ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Yunanistan, İsrail ile Batı Avrupa yer alıyor.

Türkiye’nin uzun süredir cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde seçimi kazandı ve beş yıl daha iktidarda kalacak.

Avustralya İşçi Partisi, geçen yılki başarılı seçim kampanyasında bir Pasifik ada ülkesiyle birlikte COP31’e ev sahipliği yapma sözü verdi.

Bu öneri Pasifik ülkeleri, İsviçre ve geçen ay ABD başkanı Joe Biden tarafından da desteklendi.

COP28 bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleşecek. COP29, 2024’te henüz karar verilmemiş bir Doğu Avrupa ülkesinde, COP30 ise 2025’te Brezilya’nın Belem şehrinde düzenlenecek.

Türkiye Paris Anlaşması’nı 2021’de onaylamış, hemen ardından 2053’te net sıfır hedefini duyurmuştu.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024