Koronavirüs nedeniyle turist teknelerinin yokluğu ve dükkanların kapanması ile Venedik’teki kanallara balıklar, ördekler ve kuğular geri döndü. Turist yoğunluğundan şikayetçi Venedik’in bu durumu ileriye yönelik turizm politikasında değerlendirebileceği söyleniyor.
Venedik’te yolcu gemilerinin çalışmaması ve hediyelik eşya dükkanlarının kapalı olması kanallardaki su yaşamını canlandırdı.
Venedik’te koronavirüs sebebiyle günlük hayatın akışı yavaşlaması, yolcu gemileri ve hediyelik eşya dükkanlarnın kapalı olması sebebiyle su kanallarına balıklar geri döndü.
Venedik lagününe oldukça yakın St Mark meydanındaki bir otel sahibi olan Gloria Beggiato ise suyun masmavi ve temiz olduğunu söylüyor.
İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!
Koronavirüs salgının yayılmaması adına oldukça sıkı karantina önlemleri alınan Venedik’te, köpek gezdirmek veya yemek almak dışında dışarıya çıkmak yasak.
Venedik’teki yüzlerce kanal, hızlı taksi botunun, küçük motorlu kayıkların ve turist botlarının iş yapamaması sebebiyle temiz gözüküyor. Balıkların yanı sıra kanallara kuğular ve karabataklar bile gelmiş. Motorlu kayık duraklarından Piazzale Roma’da ördekler yuva bile yapmış. Otel sahibi Beggiato birisinin “Ördek yumurtalarına zarar vermeyin’’ yazılı bir afiş astığını ve bunun bir ay önce hayal etmesi imkansız bir şey olduğunu söylüyor.
Venedikliler günlük alışverişlerini yapmaya devam etse de turistlerin olmamasının şehri değiştirdiği söyleniyor. Venedik’te ayrıca yakın zamanda turizmin aşırıya kaçması nedeniyle “Daha fazla turist botu olmasın” (“No more cruise ships”) sloganıyla protestolar gerçekleşmişti.
Balık satın alma kuyruğunda bekleyen, mimar ve Venedikli Franco Fabris eskiyi anımsayarak “Küçüklüğümde burada çok çok az tekne ve bot vardı ve birçok çocuk suya yüzmeye girerdi” diyor.
Deniz Bilimi Enstitüsü’nde çevre araştırmacısı Davide Tagliapetra ise suyun temizliğinin insan nüfusunun azlığından değil, motorlu ulaşım araçlarının yokluğundan kaynaklandığını söylüyor.
Venedik’te üzümbağı restoranı Venissa’nın kurucusu Matteo Bisol ise bir süredir daha sürdürülebilir, ekolojik kaygıları gözeten bir turizm modeline öncülük ediyor. Bisol “Kanalda balıkların olması hiç şaşırtıcı değil. Eğer olmasaydı lagünün ne kadar hassas bir ekosistem olduğu konusunda endişe duymamız gerekirdi. İnsanların Venedik’teki tekne ve motor trafiğini kontrol altına almamız gerektiğini ve lagünü fark etmeleri gerekiyor” dedi.
Turist teknelerinin olmaması ise tek sebep değil, bütün restoranlar, dükkanlar kapalı. Ancak bu durum turizme dayanan restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve barlar için ekonomik açıdan çok vurucu.
Beggiato ise “Bu karantinayı bir fırsat gibi görerek, şehir ve sürdürülebilirlik arasında nasıl bir denge sağlayacağımız konusunda daha organize olabiliriz” diyor.