Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) altı ayda bir yayımladığı rapora göre 2018 yılında rüzgar sektöründe 497 MW kurulu güç ile 650 milyon dolarlık yatırım hayata geçirildi. Türkiye’nin toplam rüzgar kurulu gücü ise 7369 MW’a ulaştı. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven ise “2018 yılında rüzgar sektöründe 650 milyon dolarlık yatırımı hayata geçirmemiz, zor koşullara rağmen neler başarabileceğimizi bir kez daha gösterdi” dedi.
TÜREB, rüzgar sektöründeki gelişmeleri içeren 2018 rüzgar enerjisi istatistik raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye’nin toplam rüzgar kurulu gücü 7369 MW’a yükseldi. Geçtiğimiz yılın kapasite artış talepleri, 2020 yılı sonrasındaki yerlileşme politikası ve destek mekanizmalarının durumu ile ilgili yoğun bir gündemle geçtiğini ifade eden TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, gelinen noktada şu konulara dikkat çekti: “Biliyorsunuz son yıllarda tüm dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalar hepimize kolay olmayan süreçler getirdi. 2018 yılında rüzgar sektöründe 650 milyon dolarlık yatırımı hayata geçirmemiz, zor koşullara rağmen neler başarabileceğimizi bir kez daha gösterdi. Her sorunun bir fırsatı barındırdığına olan inancımızla sürdürülebilir bir sektör yaratmayı amaçladık. O yolda istikrarlı şekilde ilerliyoruz.”
Bir süredir çeşitli nedenlerle proje üretilemediğini ve bu yüzden inşa halinde olan projelerin 2018 yılı için 606 MW’a kadar gerilediğini belirten Ataseven, “Bununla birlikte sürdürülebilirliği sağlamak adına kapasite artış taleplerini gündeme taşıdık. Sektöre katkı sağlayacak bu talebimiz olumlu karşılandı ve birkaç ay içinde önünün açılmasını bekliyoruz. Kapasite artışlarıyla birlikte bu yıl ve önümüzdeki yıl kurulu gücümüz ciddi bir ivme kazanabilir. Sonrasında da 2017 yılının sonunda yapılan yarışmaların sonuçları yansımaya başlayacaktır. Böylece sektör hız kesmeden yerlileşme politikasına devam edecek. Bugüne kadar rüzgar sektöründe yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırım gerçekleşti. Ülkemizin geleceğini ve dışa bağımlılığını yakından ilgilendiren bu yatırımlar bundan sonra da hızla devam edecek” diye konuştu.
Kurulu Güçte %7,24’lük Artış
TÜREB istatistik raporunda ülkemizin toplam rüzgar kurulu gücünün, 2018 sonu itibariyle 7369 MW olduğu belirtiliyor. Geçen yıla göre %7,24’lük artış sağlanırken, işletmedeki proje sayısının da 164’den 180’e çıktığı görülüyor. İşletmedeki RES’lerin yatırımcılara göre dağılımında 566 MW ile Polat Enerji birinci sırada yer alırken, 494 MW ile Demirer Enerji, 481 MW ile Güriş, 436 MW ile Borusan EnBW onu izliyor. İşletmedeki rüzgar enerjisi santrallarının % 38,43’ü Ege bölgesinde, % 33,23’ü Marmara’da, % 13,52’si Akdeniz’de ve % 9,86’sı İç Anadolu Bölgesinde bulunuyor. Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu yatırımları henüz oldukça az. Doğu Anadolu Bölgesinde işletmede bir santral bulunmuyor.
Toplam Kurulu Gücün Yarısı Beş İlde Bulunuyor
İllere göre sıralamaya bakıldığında ise 1405 MW ile İzmir ilk sırada yer alıyor. İzmir yalnızca rüzgar yatırımları açısından değil aynı zamanda rüzgar sanayisi açısından da en ilk sırada bulunuyor. Balıkesir 1123 MW, Manisa 669 MW, Hatay 364 MW ve Çanakkale 362 MW kurulu güç ile en fazla rüzgar santralının bulunduğu iller arasında. Rüzgar kurulu gücünün yarısından fazlası bu beş ilde bulunuyor.
Başvuru tarihlerine göre işletmedeki RES’lerin %62’si 2007 yılı öncesindeki başvurulara ait. 1 Kasım 2007 tarihinden sonraki projelerin %27’si işletmeye geçmiş durumda. %11’lik kısmın da ilave kapasite artışından oluştuğu vurgulanıyor.
606 MW İnşa Halinde RES
İnşası devam eden 606 MW’lık 18 proje içinde en büyük pay 243 MW ile Akfen Enerji’ye ait. 124 MW ile Ağaoğlu Enerji, 72 MW ile Sancak Enerji onu izliyor. İnşa halinde projelerin %66’sı Marmara Bölgesinde bulunuyor. %2 gibi bir kısmın da Doğu Anadolu Bölgesinde olduğu görülüyor. 203 MW’ı Çanakkale’de olan projelerin 124 MW’ı Balıkesir’de ilerlerken, 72 MW’ı da İzmir’de bulunuyor. Rapora göre ağırlıklı olarak Marmara Bölgesinde olan, 2239 MW’lık lisanslı, 4483 MW’lık ön lisanslı proje olduğu belirtiliyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…