Bilim

TÜRÇEP: “Alpu Ovası’nda Termik Santral İstemiyoruz”

Türkiye’nin farklı illerinden 18-19 Ocak’ta Eskişehir’de Temsilciler Meclisi Toplantısı için bir araya gelen Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) temsilcileri Türkiye’nin çevre sorunlarını masaya yatırdı. 

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Temsilciler Meclisi Toplantısı Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ev sahipliğinde 18-19 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi. Antalya, Artvin, İstanbul, İzmir, Van ve Zonguldak gibi Türkiye’nin çeşitli yerlerinden temsilcilerin katıldığı toplantıda Türkiye’nin farklı bölgelerindeki çevre sorunları ve çözümleri tartışıldı.

Toplantıda, Eskişehir’de kurulması planlanan Alpu Kömürlü Termik Santralı, çöpten elektrik üretimi, atık çamurun değerlendirilmesi çalışmaları, OSB atık su çamurunun güneş enerjisi ile kurutulması, yenilenebilir enerji uygulamaları, Katowice’de gerçekleştirilen COP24’ün konusunda gözlem ve değerlendirme ve farklı bölgelerdeki su sorunları ele alındı.

Toplantının sonuç bildirgesinde ise TÜRÇEP’in genelde kömüre dayalı termik santrallara, özelde ise Alpu Ovası’na kurulması planlanan termik santrala karşı olduğunun altı çizilerek şöyle denildi: “Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok ciddi olanaklara sahiptir. Bu konuda önemsiz sayılamayacak adımlar atılmasına karşın asla yeterli değildir. Bu kapsamda yapılacak çok fazla işimiz ve kullanabilecek olanaklarımız vardır. Gelişmiş ülkeler hızla %100 yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin önemli kararlar alıyor, somut adımlar atıyorlar. Ülkemiz çok zengin kaynaklara sahipken yenilenebilir enerji konusundaki bu sürecin gerisinde kalmamalıdır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve yoğun biçimde kullanımı ile enerjinin etkin ve verimli kullanımı sonucunda hem ekonomik sorunlarımız hem çevresel odaklı, kirli teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımına bağlı çok ciddi ve yaygın sorunlarımızın üstesinden gelmek olanaklıdır. Ülke halkımızın tümünü kapsayacak biçimde yaşam standartlarının yükseltilmesi bu konuda atılacak somut adımlarla olanaklı olacaktır.”

Paylaş

Önceki Haberler

Kirli Hava Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024