Edirne’nin önemli su kaynaklarından birisi olan Tunca Nehri kuraklık riski ile boğuşuyor. Debisi 4 metreküp/saniyeye kadar düşen Tunca Nehri yeşile büründü, yüzeyi çöp ve yosunlarla kaplandı.
İHA’nın haberine göre, su seviyesi kritik seviyelere kadar düşen Tunca Nehri’ni görenler şaşırıp kalıyor. Yüzeyi plastik atıklar, cam şişeler, araç lastikleri ve çöplerle kaplanan nehir bataklığa döndü. Vatandaşlar, nehrin temizlenmesini ve bu bölgede önlem alınmasını istiyor.
Kuraklığın etkili olduğu kentte Tunca Nehri’nin yan tarafındaki yolda da çökmeler meydana geldi. Nehir kenarındaki işletmeler de bu durumdan mağdur oldu. İşletmelere giden yol, tedbir amaçlı araç trafiğine kapatıldı.
Tunca Nehri kenarında işletmesi bulunan Taner Şıdım, “Kuraklıktan dolayı nehirde su çekilmesi ve yolda patlamalar oldu. Nehir kenarındaki masa sandalyelerimizi kenara 5-10 metre daha ileriye aldık. 7-8 yıl önce de böyle olmuştu. Ama bu yıl daha fazla kuraklık var. 1 hafta içerisinde yolda çatlaklar oldu. Yol yayalara açık ama yarık ve çatlaklardan dolayı araç trafiğine kapatıldı. Bir an önce önlem alınmasını istiyoruz” dedi.
Daha önce hiç böyle olmadığını ve bu yıl kuraklığın etkisiyle yolda çökmeler olduğunu gördüklerini söyleyen Edirneli vatandaşlardan Özcan Çoruk, “Daha önce hiç yoktu böyle bir şey. Bu kayma da büyük ihtimal nehrin kurumasından olmuştur. İnşallah düzeltilir. Buradaki işletmelere gidiyoruz, arabayla giremiyoruz. Nehirde de çok çöp var. Koku da çok kötü. Bu kokuda nasıl oturup çay içeceğiz” şeklinde konuştu.
İnsanların oluşturduğu yapay kirliliğin doğayı etkilemeye başladığında rahatsız edici boyuta geldiğini söyleyen vatandaşlardan Ozan Sürmeli, Tunca Nehri’nin çöplerle kaplandığını ve kuruma noktasına geldiğini belirtti.
Kuraklığın etkisiyle nehirde su kalmadığını söyleyen Emirhan Karışık, ayrıca plastik, doğal olmayan atıklar, şişeler ve çöplerin kirliliğe sebep olduğunu belirterek bu rezilliği nehir kenarından geçen herkesin görebildiğini ifade etti.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…