Donald Trump hükümeti, Alaska bölgelerindeki hassas kutup alanlarını petrol çalışmalarına açıyor.
Trump hükümeti, Alaska bölgesindeki hassas kutup alanlarını petrol çalışmalarına açma planını kamuoyuna duyurdu. İçişleri Bakanlığı Arazi Yönetimi Bürosu tarafından açıklanan plan, on yıllardır geçerli olan koruma politikalarını ve Obama döneminin yönetim sistemini yürürlükten kaldırıyor.
Reuters’in haberine göre; Nihai Çevresel Etki beyanı içinde yer alan planla, Alaska’da bulunan Milli Petrol Rezervinin büyük bir kısmı (%80’i) kullanıma açılıyor. 2003 yılından beri yürürlükte olan Obama dönemi planında bu rezervin sadece yarısının petrol çalışmalarında kullanımına izin veriliyordu.
Hükümet yetkilileri petrol üretimini güçlendirmek için bu adımın atılması gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanlık Sekreteri David Ernhardt, “Başkan Trump, milletimizin büyük enerji potansiyeline erişimini arttırmak yönünde adım attı” şeklinde konuştu.
Yeni Milli Petrol Rezervi planı, göçmen kuşlar ve rengeyiklerinin yaşam alanı olan Teshekpuk Gölü ve Colville Nehri boyunca petrol çalışması yapılmasına izin veriyor.
Yeni planla kamusal alanların halk sağlığı pahasına petrol ve gaz şirketlerine aktarıldığını söyleyen 10 çevre örgütü yaptıkları ortak basın açıklamasında, var olan endüstri faaliyetlerinin bölge halklarının sağlık, gıda güvenliği ve kültürel bağımsızlıklarına yönelik kabul edilemez etkileri olduğunu belirtiyor. Fosil yakıt çıkarılmasının iklim değişikliğine etkisine değinilen açıklamada “Gezegenin geri kalanının iki katından daha fazla ısınan kutup bölgeleri üzerindeki tehdidin derinleşeceği” vurgulanıyor.
Açıklama şöyle devam ediyor: “Batılı bilim insanları arasında toprağımız, havamız ve suyumuzun daha fazla korunması ve bu alanları yönetmekle sorumlu kamu ajansları tarafından aşındırılmaması gerektiği konusunda bir mutabakat bulunmaktadır. Ulusal ve küresel düzeyde, fosil yakıt endüstrisinin ötekileştirilmiş kırsal halklar üzerindeki eşitsiz etkileri son aylarda inkar edilemeyecek şekilde açık bir hale gelmiştir. Hükümetin bu plandan en çok etkilenecek Alaska yerli halkının sağlığını yok saymasını kınıyoruz. Sevdiğimiz ve bağlı olduğumuz toprakları korumaya devam edeceğiz.”
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…