Bilim

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Seragazı Envanteri Hazırladı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi iklim değişikliği ile mücadele kapsamında seragazı envanteri hazırladı. Trabzon’un toplam seragazı salımlarının % 73,5’i konut, ticari bina ve endüstriyel tesislerde kullanılan yakıtlar ile şehir içi araç trafiği, katı atık ve atık su ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden doğan salımlardan kaynaklanıyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde görülen; sıcaklık artışı, düzensiz yağış rejimi, sel, kuraklık ve yükselen deniz seviyeleri ile bir takım çevre sorunlarının, iklim değişikliğinin yansımaları olarak Türkiye’de de sıkça görülmeye başlandığını ifade eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, sayılan tüm değişikliklerin; toplumu, doğal çevreyi ve ekonomiyi derinden etkilediğini söyledi.  Sorunla, iklim değişikliği ile mücadele adı altında, bütüncül bir yaklaşımla başa çıkılmaya çalışıldığını anımsatan Başkan Zorluoğlu, bu doğrultudaki çalışmalar kapsamında Türkiye’de Ulusal İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı geliştirildiğini kaydetti.

Başkan Zorluoğlu, eylem planında; şehirlerin ulusal iklim değişikliğine uyum çabalarında çok önemli bir role sahip olduğunun vurgulanarak, belediyelerin de kendi uyum planlarını geliştirmeleri gerekliliğine dikkat çekildiğini ifade etti. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında, Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak, sürecin ilk adımını attıklarını açıklayan Başkan Zorluoğlu şunları söyledi: “Uzman arkadaşlarımız, Trabzon için seragazı envanteri hazırladılar. Buna göre; ilimizde toplam salımlar 3 milyon 62 bin 778 ton CO2e (karbondioksit eşdeğeri) olarak gerçekleşmiş durumda. Bu salımın yalnızca 94 bin 876 tonu (%3) belediyenin doğrudan kurumsal faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Trabzon’un toplam seragazı salımlarının % 73,5’i konut, ticari bina ve endüstriyel tesislerde kullanılan yakıtlar ile şehir içi araç trafiği, katı atık ve atık su ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden doğan salımlardan, % 22,3’ü ise elektrik tüketiminden oluşuyor.”

İklim değişikliği ile mücadelede kendi kaynaklarının yanı sıra, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansından (DOKA) da destek alarak çalışmalarını sürdüreceklerini aktaran Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Mevcut durumun belirlenmesinin ardından, başta binalardaki enerji verimliliği olmak üzere, yenilenebilir enerji kullanımı, sürdürülebilir ulaşım, atık yönetimi, tarım ve sanayi faaliyetleri gibi alanlar ele alınacak. Bu anlamda ‘Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’ hazırlanacak. Öte yandan şehrimizin, iklim değişikliğinin kaçınılmaz sonuçlarına karşı da hazırlıklı olması için DOKA’nın maddi desteğiyle başlattığımız, ‘Trabzon İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’ çalışmaları inşallah 2019 yılı sonuna kadar tamamlanacak” diye konuştu.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024