Yeni bir rapora göre, yoğun sıcaklık ve yüksek nem, bu yılki Tokyo Olimpiyatları’nda sporcular için ciddi bir risk oluşturabilir.
Yeni araştırma, iklim değişikliği kaynaklı aşırı sıcaklık ve nem seviyelerinin, temmuz ayında gerçekleşecek Tokyo Olimpiyatları’ndaki sporcular için önemli bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. Araştırma, önde gelen sporcular, İngiltere’de sporda sürdürülebilirlik misyonuyla faaliyet gösteren İngiltere Sürdürülebilir Spor Derneği (British Association for Sustainability in Sport, BASIS) ve Leeds Üniversitesi bünyesinde yer alan Priestley International Centre for Climate ile Portsmouth Üniversitesi’nde yer alan Extreme Environment Laboratory tarafından destekleniyor.
“Ateş halkaları: Aşırı sıcaklar 2021 Tokyo Olimpiyatları’nı nasıl etkileyecek” raporu, önde gelen triatlon sporcusu, kürekçi, tenisçi, maraton koşucusu ve bilim insanının görüşlerini yansıtıyor.
2021 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Japonya’nın başkenti Tokyo’da ortalama yıllık sıcaklıklar, 1900’den bu yana 2,8 derece artmış durumda. Bu durum, dünya ortalamasının üç katından fazla artış anlamına geliyor. Bilim insanları, 35 dereceyi aşan maksimum günlük sıcaklıkların 1990’lardan bu yana Tokyo’da giderek daha sık görülmeye başladığını belirtiyor. Bilim insanları aynı zamanda, 2018’de Tokyo’da yaşanan sıcak hava dalgasının iklim değişikliği nedeniyle gerçekleştiğini öne sürüyor.
Olimpiyatlar, Japonya’nın genellikle en yüksek yıllık sıcaklıkları yaşadığı ve ısınmanın daha da yükseldiği bir zaman olan 23 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.
Portsmouth Üniversitesi’nde yer alan Spor, Sağlık ve Egzersiz Bilimleri Enstitüsü’ndeki Aşırı Çevresel Koşullar Laboratuvarı’nda İnsan Fizyolojisi ve Uygulamalı Fizyoloji Profesörü Mike Tipton “Olimpiyatların organizasyon komitesi, raporda sunulan uyarıları ciddiye almalı ve sporcuların aşırı ısı nedeniyle fiziksel açıdan tükenmeleri riskini göz önünde bulundurmalı” dedi. İngiliz Triatlon Federasyonu baş antrenörü Ben Bright ise “Yarış günündeki sıcaklıkta 1-2 derece farklılık olması, etkinliğin koşu açısından güvenli olup olmadığı üzerinde ciddi etkisi oluyor” diye konuştu.
Maraton ve bisiklet etkinlikleri daha serin iklimdeki yerlere taşındı; ancak diğer spor dallarının, Temmuz ayında güvenlik değerlendirmelerine tabi olması mümkün görünüyor. Küresel sıcaklıkların artması sebebiyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin, olimpiyatların gerçekleşeceği mekânı belirleme kriterlerine iklim verilerini entegre etmesi gerekebilir. 2019 yılında Doha’da gerçekleşen Atletizm Şampiyonası’nda yere yığılmış atletlerin anıları tazeyken, organizasyon komitesi Tokyo’daki ısı ve nem seviyelerinin, bir “kabus” olabileceğini kabul etmiş durumda.
Organizatörler daha önce Tokyo Olimpiyatları’ndaki tüm katılımcılar üzerindeki ısı riskini en aza indirecek planların bir özetini de yayımladılar.
2008 Pekin Olimpiyatları’nda İngiltere’yi temsil eden ve tüm zamanların en hızlı ikinci İngiliz kadın maraton koşucusu Mara Yamuichi, “Kendim bunu deneyimleyecek şansa sahip olduğum gibi, gelecek nesil sporcuların da Olimpiyatlarda gerçekleştirilen maratonda güvenli şekilde rekabet edebilmelerini içtenlikle umuyorum. Ancak, sıcak ortamlarda yarışan tüm maraton koşucuları için vücutlarının sıcak ısılara alışma süreci (aklimatizasyon), yalnızca arzu edilen bir durum olmaktan çıkıp, zorunlu hale geliyor” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…