AB’nin üst düzey iklim yetkilisi, Doğu Avrupa ülkelerinin AB ekonomik kurtarma fonundan yararlanmak için karbon emisyonlarını nasıl azaltacaklarını daha ciddi düşündüklerini söyledi.
AB’nin üst düzey iklim yetkilisi Frans Timmermans yeni yaptığı bir açıklamada Doğu Avrupa ülkelerinin 750 milyar euroluk Avrupa Birliği (AB) ekonomik kurtarma fonundan yararlanmak için karbon emisyonlarını nasıl azaltacaklarını daha ciddi düşündüklerini söyledi.
Blok, AB’nin 27 ülkesini fosil yakıt kullanmaktan uzaklaştırmaya ve enerji verimliliğini artırmaya odaklanarak, koronavirüs krizinden etkilenen ekonomileri desteklemek için Yeni Nesil AB fonunu kurdu.
Doğu Avrupa ülkeleri bloktaki en büyük kömür kullanıcıları arasında yer alıyor ve fosil yakıttan uzaklaşma planlarını hazırlarken Almanya gibi daha varlıklı ülkelerden daha yavaş davrandılar.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans Reuters’a verdiği bir röportajda “Orta ve Doğu Avrupa’da da iklim krizi açısından oldukça büyük bir değişiklik görüyorum” dedi.
İklim hedefleri konusunda bir anlaşmaya varan AB zirvesinin ardından Timmermans, “Geciktirirlerse ve bunu AB’nin sunduğu Yeni Nesil finansal olanaklarla ilişkilendirmezlerse, Avrupa’dan alabilecekleri desteği kaybedebilirler. Bu yüzden bu durum düşünmelerini hızlandırıyor” dedi.
Almanya, Fransa, Hollanda ve Batı Avrupa’daki diğer devletler, pandeminin neden olduğu çöküşün ardından “yeşil” bir ekonominin ortaya çıkmasına yardımcı olmak için baskı yapıyorlar.
Ancak Polonya ve Çekya, emisyonları azaltmak için yarışmanın kömür madenciliği gibi faaliyetlere bağımlı topluluklara zarar verebileceğinden endişe duyuyor.
Avrupa Komisyonu, Yeni Nesil AB paketinin %37’sinin seragazlarının azaltılmasına yardımcı olmaya yönelik projeleri desteklemesi gerektiğini söyledi.
Timmermans, Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya’nın emisyonlar konusunda “özellikle çözülmesi zor bir çetin ceviz olduğunu” söyledi, ancak Moskova’nın enerji geçişinin dünya sahnesindeki konumunu değiştirmesini beklediğini söyledi.
Timmermans ayrıca, “Bazen Avrupa’da insanlar doğalgazı Avrupa’ya götürdükleri için, Rusya’ya bağlı olduğumuzu düşünüyorlar, ama ben bunu tam tersi şekilde görmeyi tercih ederim: Bize bağlılar çünkü biz onların doğalgazını alıyoruz. Ekonomimiz daha çeşitli ve fosil yakıtlara olan bağımlılığımız azalacak. Rusya karşısındaki konumumuz daha da güçlenecek ve bunun farkındalar” dedi.
AB, enerji ve emisyon tasarrufu için binaları yenilemek istiyor. Bu alan Timmermans’ın söylediği gibi, Orta ve Doğu Avrupa’da “konutların büyük bir kısmının hâlâ kömürle veya hatta odunla ısındığı” yerlerde büyük bir fark yaratabilir.
Timmermans, “Büyük bir fırsatımız var. Açıkça söylemek gerekirse bunu korkunç bir şekilde alt üst edebiliriz; ancak aynı zamanda bunu toplumumuz için bir başarı haline getirebilir ve geride kimseyi bırakmayacağımızı gösterebiliriz” dedi.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…