Milano’daki İklim İçin Gençler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Greta Thunberg, liderlerin iklim taahhütlerinin boş olduğunu ifade etti.
Greta Thunberg, küresel liderleri iklim acil durumunu ele alma biçimini sorguladı ve verilen taahhütleri “falan filan” diyerek küçümsedi.
BM İklim Değişikliği Sentez raporuna göre, hükümetlerin 2020’nin başından beri ortaya koyduğu planlar uyarınca, küresel emisyonlar 2030 itibarıyla 2010 seviyelerine göre %16 artacak. Bu da sıcaklıkların sanayi öncesi dönemin 2.7 santigrat derece üzerine çıkacağı anlamına geliyor.
İtalya’nın Milano kentindeki İklim İçin Gençler (Youth4Climate) zirvesinde yaptığı konuşmada Thunberg, “Daha iyi inşa et. Falan, filan. Yeşil ekonomi. Falan filan. 2050’ye kadar net sıfır. Falan, filan. Sözde liderlerimizden duyduğumuz tek şey bu. Kulağa harika gelen ancak şimdiye kadar eyleme dökülmemiş sözler. Umutlarımız onların boş vaatlerinde boğuluyor” dedi.
COP26 iklim zirvesi 31 Ekim’de İngiltere’nin Glasgow kentinde başlıyor ve tüm büyük kirletici ülkeler, 1.5 derece hedefini ulaşılabilir kılmak adına emisyonları azaltmak için daha iddialı taahhütler vermeli.
2018’de tek başına başlattığı iklim greviyle milyonlarca genç iklim protestocusunun hareketini ateşleyen Thunberg, “Elbette yapıcı diyaloga ihtiyacımız var. Ama şimdi 30 yılı falan filan ile geçirdiler ve bu bizi nereye götürdü? Bunu hâlâ tersine çevirebiliriz – bu tamamen mümkün. Ani, ciddi yıllık emisyon azaltımları gerekiyor. Ama işler bugünkü gibi devam ederse olmaz. Liderlerimizin kasıtlı eylemsizlikleri, şimdiki ve gelecek nesillerin tümüne ihanettir” diye sözlerine devam etti.
Pazartesi günü yayımlanan bir araştırma, ülkeler mevcut emisyon taahhütlerini yerine getirse bile, bugün doğan çocukların yaşamları boyunca büyükanne ve büyükbabalarından çok daha fazla aşırı sıcak hava dalgası ve diğer iklim felaketlerini yaşayacaklarını gösterdi.
BM, İngiltere ve ABD’den yetkililer, COP26’nın Paris Anlaşması’nın isteklerini yerine getirmek için gereken atılımı sağlamayacağını, ancak konferansın daha geniş hedefi olan “1.5 dereceyi canlı tutma”nın hâlâ mümkün olduğunu söyledi.
Thunberg, Uganda’dan Vanessa Nakate ve dünyanın her yerinden yüzlerce genç İklim İçin Gençler Zirvesi’ne katılıyor. Zirve, İngiltere’nin COP26’yı yönetme ortağı olan İtalyan hükümeti tarafından organize edildi.
Gençlik zirvesi, karar alma süreçlerine katılımın nasıl artırılabileceğini, enerji kullanımının dönüştürülmesine yardımcı olmadaki rollerini, doğayı korumayı ve iklime uyum sağlamayı ve eğitimin iklim bilincine sahip bir toplumu nasıl yaratabileceğini tartışan gençlerden oluşan çalışma gruplarından oluşuyor. Zirve, 2019’da New York’taki BM merkezinde düzenlenen bir gençlik iklim zirvesine dayanıyor.
Thunberg, “Bizi dinliyormuş gibi yapmak için en iyi gençleri böyle toplantılara davet ediyorlar. Ama bizi dinlemedikleri kesin. Emisyonlarımız hâlâ artıyor. Bilim yalan söylemez. Artık iktidardaki insanların neyin politik olarak mümkün olduğuna karar vermesine izin veremeyiz. Artık umudun ne olduğuna iktidardakilerin karar vermesine izin veremeyiz. Umut pasif değildir. Umut ‘falan filan’ değildir. Umut harekete geçiriyor. Ve umut her zaman insanlardan gelir” dedi.
Çok sayıda genç iklim protestocusu geçtiğimiz Cuma günü, 100 bini Thunberg’in konuşma yaptığı Berlin’de olmak üzere, dünya çapında yaklaşık 100 ülkede sokaklara çıkmıştı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…