COP28 zirvesinde yaklaşık 200 ülke, küresel fosil yakıt tüketimini azaltmaya başlama ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için daha fazla temiz enerji üretimi de dahil olmak üzere bir dizi önlem alma konusunda anlaşmaya vardı.
Ancak aktivistler, anlaşmanın küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme göre 1,5 derecede sınırlamaya yetmeyeceğini söyledi. Bilim insanları ise 1.5 derece sınırının aşılmasının buz tabakalarının erimesinden okyanus akıntılarının çökmesine kadar feci ve geri dönüşü olmayan etkileri tetikleyeceğini birçok kez ortaya koydu.
Thunberg, diğer aktivistlerle beraber iklim adaleti çağrısında bulunduğu İsveç Parlamentosu önünde, bu anlaşmanın sıcaklık artışını 1,5 derece sınırı içinde tutmaya yetmeyeceğini söyledi ve ekledi: “Bu, en savunmasız olanlar için sırtından bıçaklanmak anlamı taşıyor.”
Fiji, Tuvalu ve Kiribati gibi iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeleri içeren Küçük Ada Devletleri İttifakı, anlaşmanın boşluklarla dolu olduğunu birçok kez dile getirdi.
İsveç’te haftalık protestolar düzenlemeye başladıktan sonra 2018’de iklim aktivizminin yüzü olarak ün kazanan 20 yaşındaki Thunberg, anlaşmanın iklim krizini çözmek için tasarlanmadığını, dünya liderlerinin küresel ısınmayı görmezden gelmelerine izin veren bir “mazeret” olduğunu söyledi.
Thunberg ayrıca, “İklim krizini bir kriz olarak ele almadığımız sürece ve lobi çıkarlarının bu metinleri ve bu süreçleri etkilemesini sürdürdüğümüz sürece hiçbir yere varamayız” diye konuştu.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…