TÜİK’in açıkladığı verilere göre termik santrallar 2018’de kaynaklardan yaklaşık 8 milyar metreküp su çekti. Veriler, termik santralların belediyelerden daha fazla su çektiğini gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılına ilişkin sektörel su ve atık su istatistiklerini açıkladı.
Veriler Türkiye’de geçen yıl su kaynaklarından 17,5 milyar metreküp su alındığını gösteriyor. Doğrudan su kaynaklarından çekilen suyun %56,2’si denizlerden, %15,2’i barajlardan, %14’ü kuyulardan, %8,7’si kaynaklardan, %3,9’u akarsulardan, %1,8’i göl/göletlerden, %0,2’si ise diğer su kaynaklarından çekildi.
Buna göre termik santrallar kaynaklardan yaklaşık 8 milyar metreküp su çekerken, termik santralları 6 milyar metreküp ile belediyeler, 2,5 milyar metreküp ile ise imalat sanayii işyerleri izledi.
14,8 milyar Metreküp Atık Su Deşarj Edildi
Belediyeler, köyler, imalat sanayii iş yerleri, termik santrallar, OSB ve maden işletmeleri tarafından 2018’de doğrudan alıcı ortamlara 14,8 milyar metreküp atık su boşaltıldı. Alıcı ortamlara deşarj edilen atık suyun %77,4’ü denizlere, %18,7’si akarsulara, %1,1’i barajlara, %0,9’u foseptiklere, %0,5’i göl/göletlere, %0,2’si araziye, %1,2’si ise diğer alıcı ortamlara aktarıldı.
Belediyeler, köyler, imalat sanayii iş yerleri, termik santrallar, OSB ve maden işletmeleri tarafından boşaltılan atık suyun %62,5’ini soğutma suları, %37,5’ini ise soğutma suları dışındaki atık sular oluşturdu.
Soğutma suları hariç doğrudan alıcı ortamlara deşarj edilen atık suyun %80,9’u arıtıldı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…