;
Bilim

Temmuz Ayının Dünyada Ölçümlenen En Sıcak Ay Olması Bekleniyor

Avrupa’da yaşanan tarihi sıcak hava dalgası, Avrasya ve Kuzey Kutbu’ndaki alışılmadık sıcaklıklar ile gezegenin Haziran ayındaki ortalama sıcaklığı kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. NASA’nın yayınladığı verilere göre Haziran ayı normallerin 0,93 derece üzerinde geçti, Temmuz ayının ise şu ana kadar dünyada ölçümlenen en sıcak ay olması bekleniyor.

HABER: Gülce DEMİRER

NASA tarafından yayımlanan verilere göre, 1951-1980 arasındaki veriler alınarak hesaplanan küresel ortalama sıcaklıklar Haziran normallerinin 0,93 derece üzerinde. Böylece Haziran 2016’daki normallerin 0,82 derece üzerindeki rekoru da geçtiği belirtiliyor.

Rekor sıcaklık dereceleri ile Batı Avrupa’yı etkileyen şiddetli sıcak hava dalgaları Haziran ayında etkili oldu.

Fransa’da 13 bölgede şu ana kadarki en yüksek sıcaklıklar yaşandı. Sıcak hava dalgası kaynaklı en yüksek sıcaklık, Gallargues-le-Montueux’de Temmuz-Ağustos 2003’teki 42,7 derecelik rekoru geçerek 45,9 derece olarak ölçüldü.

NASA, Copernicus Gözlem Programı’nın Avrupa’da ve küresel olarak en sıcak Haziran ayının yaşandığını belirlemesinden sonra, bunu onaylayan ikinci kurum oldu.

Haziran ayının Kuzey Kutbu’nda ve özellikle Grönland bölgesinde alışılmışın dışında ılıman geçmesi üzerine buzulların erime sezonu normalden erken başladı.

Temmuz ayının ise Haziran’dan pek bir farkının olmadığı belirtiliyor. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’den iklim bilimcisi Zeke Hausfather, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, şimdiden Temmuz 2017’de kaydedilen rekor sıcaklıkların 0,25 derece üzerinde olunduğunu belirtmişti.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden iklim bilimci Micheal Mann ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Eğer bu Temmuz ayı en sıcak Temmuz ayı olursa –ki olacağı bariz- dünyada ölçümlenen en sıcak ay olacak! ” diye yazdı.

Haziran gibi Temmuz ayında da, dünyanın en kuzeyindeki yerleşim yeri olan Nunavut, Kanada’da olduğu gibi ekstrem sıcaklar yaşandı. Geçtiğimiz pazar günü sıcaklık 21 dereceye çıkarak, bir önceki 20 derecelik rekoru geçti.

Alaska’da ise geçtiğimiz hafta şu ana kadar kaydedilen en sıcak iki gün yaşandı, Anchorage şehrinde sıcaklık ilk defa 32 derece olarak ölçüldü.

Haziran ayının ölçümleri ve Temmuz’un ilk yarısındaki sıcaklıklar ile 2019 yılının en sıcak üç yıldan biri olabileceği söyleniyor. NASA ve Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi İklim Tahmin Merkezi’ne göre en sıcak geçen 10 yılın dokuzu 2000’li yıllardan sonra yaşanmıştı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi