Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, 2024’ün temmuz ayı boyunca aşırı sıcakların yüz milyonlarca insanı etkilediğini kaydetti.
Nullis ve WMO’da iklim uzmanı olarak görev yapan Jose Alvaro’nun Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında konuşan Nullis, dünyanın en sıcak gününün 22 Temmuz olarak kayıtlara geçtiğini anımsattı.
Nullis, aşırı sıcaklarla ilgili yaşananların, insani faaliyetlerden kaynaklanan seragazlarının iklimi ne ölçüde değiştirdiğinin bir başka istenmeyen göstergesi olduğuna işaret etti.
Haziran 2023 ile Haziran 2024 arasında küresel ortalama sıcakların art arda rekor kırarak kayıtlara geçtiğini kaydeden Nullis, geçen yıl her kıtada yaygın, yoğun ve uzun süreli sıcak dalgalarının yaşandığını; 2023’te en az 10 ülkenin birden fazla yerinde günlük 50 derecenin üzerinde sıcaklıkların kayıtlara geçtiğini söyledi.
Alvaro da 22 Temmuz’un en sıcak gün olarak kaydedilmesinin ardından, 23 Temmuz’da da neredeyse aynı sıcakların görüldüğünü hatırlattı.
Asya, Afrika ve Avrupa‘da sıcaklık rekorlarının kırıldığını vurgulayan Alvaro, “Sıcaklıklar dünyanın birçok yerinde daha kalıcı hale geliyor. Örneğin, Las Vegas’ta 40 derecenin üzerinde 40 günden fazla sıcaklık görüldü” dedi.
Japonya’da ise Meteoroloji Ajansı’nın kayıt tutmaya başladığı 1898 yılından bu yana en sıcak temmuz ayının yaşandı.
Yetkililer, temmuzda ülkede ortalama hava sıcaklığının, son 30 yılın ortalamasından 2,16 derece yüksek ölçüldüğünü; ay boyunca sıcak çarpması nedeniyle çoğu yaşlı 123 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Meteoroloji Ajansı, ağustos ayında da hava sıcaklığının 35 dereceyi aşabileceğini ifade etti. Temmuzdaki ölümler, 2018’de sıcaklar nedeniyle 127 kişinin hayatını kaybetmesinden bu yana en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…