E3G ve Ember tarafından yapılan yeni bir çalışma, savaşın başlamasından bu yana rüzgar ve güneş enerjisinin AB elektriğinin dörtte birini ürettiğini ve sadece geçen yılki rekor büyümeyle 11 milyar euroluk gaz maliyetinden kaçınıldığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte, AB bu dönemde elektriğinin %20’sini sağlamak için fosil gaza tahmini 82 milyar euro harcadı.
Ember’in kıdemli analisti Dr. Chris Rosslowe, “Rüzgar ve güneş enerjisi halihazırda Avrupa vatandaşlarına yardımcı oluyor. Ancak gelecekteki potansiyeli çok daha da büyük” dedi.
Rüzgar ve güneş enerjisi, geçen yılın aynı döneminde AB elektriğinin %21’ini üretirken bu yılın Mart ayından Eylül ayına kadar AB elektriğinin %24’ünü (345 terawatt saat) üreterek bir önceki yıla göre 39 TWh’lik rekor bir artış gösterdi. Aralarında Fransa (%14), İtalya (%20), Polonya (%17) ve İspanya’nın (%35) da bulunduğu 19 AB ülkesi rüzgar ve güneş enerjisinde rekor kırdı. Geçen yıla kıyasla rüzgar ve güneş enerjisindeki rekor artış, 11 milyar Euro maliyetle sekiz milyar metreküp ilave fosil gaz ihtiyacının önüne geçti.
Çalışma, AB’nin gaza olan bağımlılığını arttıran ve AB’nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hedeflerini engelleyen geçmiş politika tercihlerinin, Avrupa’nın şu anki rekor seviyedeki enflasyonunun ana nedenleri olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, mevcut rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi, yüksek fiyatlı gaz ithalatını önemli ölçüde önleyerek daha da yüksek bir enflasyon ve daha derin bir krizi önledi.
E3G ve Ember analizlerinde, Avrupa Komisyonu’nun RePowerEU hedefinin Avrupa’nın yüksek maliyetli gaz ithalatına maruz kalmasını önemli ölçüde ve hızlı bir şekilde azaltarak enerji ve fiyat güvenliğini güçlendirme potansiyeline sahip olduğu sonucuna varıyor. Bunun için, AB Üye Devletleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından desteklenmesi ve şu anda müzakerelere tabi olan mevzuata konulması gerekiyor.
E3G’de enerji sistemi geçişlerine odaklanan Kıdemli Uzman Artur Patuleia, “Sıkı LNG piyasalarının önümüzdeki yıllarda da yüksek gaz maliyetlerini sürdürecek olması nedeniyle, hükümetlerin RePowerEU’nun temiz enerji hedefini desteklemesi ve bunu enerji fiyat krizine müdahalenin temel bir unsuru haline getirmesi gerekiyor” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…