Ekonomi

Temiz Enerji ve Enerji Tasarrufu Çabaları AB’nin Emisyonlarını Sınırlandırdı

Temiz enerji kaynakları ve enerji tasarrufu çalışmaları, COVID-19 sonrasında yükselişe geçen AB emisyonlarında azaltımı sağladı.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA), daha temiz güç kaynakları ve enerji tasarrufu çabaları sayesinde, AB’nin enerji sektöründen kaynaklanan emisyonlarında pandemi sonrasında bir yıldır uzun süredir görülen artışın sona erdiğini duyurdu.

Hava kirliliğinin eğilimlerini, nedenlerini ve sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen bağımsız kuruluş olan CREA, bir raporda, karbondioksit emisyonlarının son 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre %5 düştüğünü, sadece Ekim ayında %8’lik bir azaltım yaşandığını duyurdu. Emisyonlar 2021’in Mart ayından itibaren istikrarlı bir şekilde yükseliyordu.

CREA’nın baş analisti Lauri Myllyvirta, “AB’nin fosil yakıt kullanımı ve emisyonlarındaki COVID sonrası toparlanma, güneş enerjisinin öncülük ettiği temiz enerji arzındaki büyüme ve fosil yakıt arzındaki daralmanın hızlandırdığı enerji tasarrufu önlemleri nedeniyle son birkaç ayda sona erdi” dedi.

Myllyvirta, temiz enerjiye yapılan yatırımları artırmanın ve ilgili politikaları genişletmenin önümüzdeki yıllarda, emisyonlarda sürekli ve hızlandırılmış bir düşüşe yol açacağını ifade etti.

Raporda, ekonomiler pandemiden kurtulduğu sırada, Avrupa’nın emisyonlarının Mart 2021’den itibaren arttığı belirtilirken, nükleer ve hidroelektrikte düşük performans ve yaz aylarında sıcak hava dalgaları sırasında gelen elektrik talebinin, fosil yakıt enerjisine olan talebi artırdığı söylendi.

Dünya liderlerinin Pazar gününden itibaren, bu yıl Mısır’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler iklim zirvesi (COP27) sırasında gelişmekte olan ülkelerdeki artan temiz enerji üretim tesislerini tartışmaları bekleniyor.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024