Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin yenilenebilire yönelmesi ile birlikte temiz enerji alımı iki yılda üç katına çıktı. Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar artarken, bazı şirketler enerji ihtiyaçlarının tamamını temiz enerjiyle karşılama taahhüdü verdi.
Haber: Jillian Ambrose
Çeviri: Çisil Sevinç
Yeni rakamlara göre, dünyanın en büyük teknoloji şirketleri geçtiğimiz yıl doğrudan küresel şirketlere satılan yenilenebilir enerji miktarında rekor artış sağladı.
Şirketlerin satın aldığı temiz enerji miktarı, sürdürülebilir enerjiye yönelik artan kurumsal istekle birlikte son iki yılda üç katına çıktı.
Veri merkezlerinde enerji ihtiyacı duyan Google, Facebook, Amazon ve Microsoft gibi teknoloji devleri, yenilenebilir enerjinin en büyük alıcıları oldu.
BloombergNEF’in (BNEF) verilerine göre, küresel kuruluşların son 12 yılda satın aldıkları temiz enerji miktarı Vietnam ya da Polonya’nın enerji kapasitesini aşacak seviyede.
Rapora göre, küresel kurumlara satılan yenilenebilir enerjinin dörtte birlik payını teknoloji firmaları aldı.
Geçen sene kurum tarihinin en büyük yenilenebilir enerji anlaşmasını açıklayan Google, böylelikle en büyük alıcı unvanına sahip oldu.
Google CEO’su Sundar Pichai, bu anlaşmaya rüzgar ve güneş elektrik enerjisi projeleri içeren 18 farklı anlaşmanın da dahil olacağını söyledi.
Böylelikle arama motorunun yeşil enerji portföyü %40 oranında büyüyerek şirkete ilave 1.6 milyar gigawatt (GW) temiz enerji sağlanacak. Bu miktar çatı üzerine kurulu 1 milyon güneş enerjisi paneli ile eşdeğer.
BNEF’in araştırma sonucu, 23 ülkeden 100 şirketin geçen senenin rekorunu %40 oranında aşarak 19.5 GW’lık yenilenebilir enerji satın aldığını ortaya çıkardı.
Bahsedilen enerji satın alma anlaşmalarının (PPAs) maliyetinin 2019’da dünyada yapılan tüm yenilenebilir enerji yatırımlarının %10’unu oluşturduğu, bunun da 20 ila 30 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.
Anlaşmaların büyük çoğunluğu Avrupa ve Latin Amerika’da düzenlenirken, PPAs piyasası artık Kuzey Amerika’da da hızlı büyüyor.
Rapor yazarlarından Kyle Harrison, “Büyük kurumsal alıcılardan bazılarının temiz enerji portföyleri dünyanın en büyük kamu hizmetlerine rakip oluyor. Yatırımcılar bu şirketleri karbonsuzlaşmaları için zorluyor” şeklinde konuştu.
Sadece 2019 yılında 400’e yakın şirketin bilimsel odaklı iklim hedeflerine bağlılığını açıklamasıyla bu hedeflere sahip toplam şirket sayısı ikiye katlandı. Bununla birlikte 63 şirket enerji ihtiyaçlarının tamamını temiz enerji ile karşılamak üzere taahhüt verdi.
BNEF, bu tür sürdürülebilirlik taahhütlerinin gelecek 10 yılda 100 milyar dolarlık temiz enerji yatırımı sağlayacağını ve bu yatırımla küresel düzeyde 105 GW’lık güneş ve rüzgar elektrik santralları inşa edileceğini açıkladı.
Harrison sürdürülebilirlik taahhütlerinin kurumların temiz enerji tedarikini devam ettireceğini belirtirken, politikacıların ve yatırımcıların temiz enerjiyi teşvik konusundaki kilit rolüne de dikkat çekti.
Harrison sözlerini “Top artık kamu hizmetleri, politikacılar ve yatırımcılarda. Alıcılarla orta yolda buluşmalılar, özellikle de olgunlaşmamış piyasalarda” şeklinde sonlandırdı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…