Politika

Tehdit Büyüdükçe İklim Krizi Endişesi Küresel Boyutta Azalıyor

Bir ankete göre, iklim krizi ile ilgili endişeler geçen yıl dünya genelinde azaldı. Ankete katılanların yarısından azı, iklim değişikliğinin önümüzdeki 20 yıl içinde kendi ülkeleri için “çok ciddi bir tehdit” oluşturduğuna inanıyor.

Gallup World Risk Poll tarafından 121 ülkede 125 bin kişiyle yapılan ankete göre, dünyanın en büyük kirleticisi olan Çin’deki insanların sadece %20’si, iklim krizinin çok ciddi bir tehdit olduğuna inanıyor. 2019’daki bir önceki ankete göre ise 3 puanlık bir düşüş görülüyor. İklim krizi kaynaklı aşırı hava olayları ise şiddetini her geçen gün artırıyor.

Küresel olarak, bu rakam 2021’de 1,5 puan düşerek %48,7’ye düştü.

İklim değişikliği bilinci 2021’de en büyük ikinci küresel kirletici olan ABD’de hafifçe artarak %51.5’e yükseldi.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın yalnızca %27,4’ü ve Güney Asya’nın ise %39,1’i risklerden endişe duydu. Bu, en yüksek ekolojik tehditlere sahip bölgelerin aynı zamanda ortalama olarak iklim değişikliği konusunda en az endişe duyan bölgeler olması anlamına geliyor.

Bulgular, ülkelerin COP27 için Kasım ayında Mısır’da buluşacağı bir sonraki küresel iklim müzakerelerinden önce geldi. Ancak azalan endişeye rağmen, iklim değişikliğinin ekolojik faturası küresel olarak büyüyor.

228 ülke ve bölgeden oluşan Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, dünya genelinde 750 milyon insanın yetersiz beslenme ve iklim değişikliğinin yanı sıra artan enflasyondan da etkilendiğini, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın gelecekte öngörülen gıda güvensizliğini daha da kötüleştireceğini ortaya koydu.

Çalışma, 83 ülkede 1,4 milyardan fazla insanın, nüfusun %20’sinden fazlasının temiz içme suyuna erişiminin olmadığı aşırı “su stresi” ile karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Rapora göre, 2040 yılına kadar Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Portekiz de dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin kritik seviyelerde temiz su kıtlığı yaşaması bekleniyor.

Çalışma, hava kirliliğinin her yıl dünyaya 8,1 trilyon dolara veya küresel gayri safi yurtiçi hasılanın %6,1’ine denk geldiğini ve 6 ila 9 milyon arasında ölüme neden olduğunu gösterdi.

Doğal afetlerin ortalama küresel maliyetinin yıllık 200 milyar dolara, 1980’lere göre 4 katına ulaştığını da ortaya koydu.

Sidney merkezli enstitünün kurucusu Steve Killelea, “COP27’deki müzakereciler, iklim değişikliğinin ekolojik tehditlerin etkilerini nasıl şiddetlendirdiğini ve uluslararası toplumun bunları nasıl azaltabileceğini dikkate almalı” dedi.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024