Politika

“Taş Ocakları için Tarlama Dokunmasınlar, Sonuna Kadar Savaşacağım”

Bodrum’da faaliyet gösteren taş ocaklarının genişlemesi için zeytinlikleri de kapsayacak şekilde “ÇED gerekli değildir” kararı sonrası bilirkişi inceleme yaptı.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, 4 mahallede faaliyet gösteren taş ocağının “ÇED gerekli değildir” kararının yürütmesinin durdurulması için açılan dava kapsamında Muğla 1’inci İdare Mahkemesi tarafından bilirkişi incelemesi yapıldı.

Bodrum’un kırsal Kızılağaç, Çamlık, Yalıçiftlik ve Kumköy mahallelerinde faaliyet gösteren özel bir taş ocağı alanını genişletmek için yeniden ruhsatlanmaya gitti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün “ÇED gerekli değildir” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Dava kapsamında, bilirkişi heyeti taş ocağında inceleme yaptı. Köylülerin ve avukatların beyanını dinleyen mahkeme heyeti, incelemelerinin ardından alandan ayrıldı. Avukat Remzi Kazmaz, “Burası Kızılağaç, Çamlık, Yalıçiftlik ve Kumköy Bodrum Yarımadası’nın akciğerleri dediğimiz yerler. 2001 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 5 hektarlık alanda ÇED olumlu raporu alındı. 20 yıl sonra burada bütün rezerv bittiği halde 5 hektardan 16 bin hektarın üzerinde ve 5 bin 400 ton kırma tesisi varken 396 bin ton kırma tesisi yapmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla beraber kıyım yapılacak” diye konuştu.

“Zeytinlikleri Kurtarmalıyız”

Köylülerin alınan kararla birlikte yaşayacağı mağduriyeti önleyip, zeytinliklere zarar gelmemesi için mücadele yürüttüklerini dile getiren Kazmaz, “Köylüler ile beraber mahkemeye başvuru yaptık. Burada tarlası olan ve geçimini zeytinle, hayvancılıkla sağlayan köylüler var. Şirketin yaptığı faaliyete karşı değiliz. Bodrum Yarımadası’nı toza ve gürültüye boğan bu işleyişe son vermek amacıyla bugün keşif alanında mahkeme heyetini bekliyoruz. Bir bakanlık ‘turizm alanı’ diyor, diğer bakanlık ‘ticaret alanı’ diyor. Halk kime inanacağını şaşırdı. Buralar turizm alanı olarak ilan edilmişken neden buralara RES ve taş ocakları kuruyorlar? Amacımız zeytinlikleri, yaşam alanlarımızı kurtarmak. Hukuka inanıyoruz. Alacağımız bilirkişi raporuyla beraber mahkemeye yürütmeyi durdurma kararı ve ÇED raporunun iptal edilmesi için bir aradayız. Umarım köylüler mağdur olmaz” ifadelerini kullandı.

Bilirkişi incelemesinde konuşan davacı Emine Poyraz ise “Tarlama dokunmasınlar, ben sonuna kadar savaşacağım. Çocuklarımın hakkını kimseye yedirmeyeceğim. Tarlamızı vermeyeceğiz. Burası bizim yaşam alanımız” diyerek tüm köylülerin duygularına tercüman oldu.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025