Bilim insanları, insan aktivitelerinden kaynaklanan iklim krizinin neden olduğu okyanus ısınmasının, art arda altıncı kez rekor kırdığını söylüyorlar.
Dünyanın okyanus sıcaklıkları kaynama noktasına geldi ve gittikçe artıyor. Yeni araştırmaya göre, geçen yıl tarihteki en yüksek okyanus sıcaklıkları kaydedildi, bu rekor üst üste altıncı kez kırılmış oldu.
Bilim insanları, okyanuslarımızın ısınmasının temel nedeni olarak insan kaynaklı iklim krizini işaret ediyor ve aslında küresel ısınmayı basitçe temsil ediyor. Atmosferin sıcaklığı da keskin bir şekilde yükselirken, okyanusların ısınmasıyla karşılaştırıldığında, tek tek yılların rekor kırma olasılığı daha düşük.
Geçen yıl, Pasifik’teki suları soğutan, periyodik bir iklim özelliği olan ve devam eden bir La Niña etkinliğine rağmen, dünyadaki tüm okyanusların ilk 2.000 metre derinliği için bir ısı rekoru görüldü. 2021 rekoru, 1955’e kadar uzanan bir dizi modern rekoru geride bıraktı. Okyanuslar için en sıcak ikinci yıl 2020, en sıcak üçüncü yıl ise 2019 oldu.
Colorado’daki Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nde iklim bilimcisi ve Atmosfer Bilimlerinde Gelişmeler adlı dergide yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Kevin Trenberth, “Okyanus ısı içeriği, küresel boyutta durmaksızın artıyor ve bu, insan kaynaklı iklim değişikliğinin birincil göstergesi” dedi. Makale, daha sıcak okyanus sularının, şiddetli sel, fırtına, kasırga ve aşırı yağışları güçlendirmeye yardımcı olduğunu belirtiyor.
Dünya, fosil yakıtların yanması, ormansızlaşma ve diğer faaliyetlerden dolayı ısınırken, okyanuslar, ekstra ısının yükünü alır. Son 50 yılda üretilen ısının %90’ından fazlası okyanuslar tarafından emilerek, geçici olarak insanlığın ve diğer karada yaşayan türlerin zaten felaket seviyede olacak sıcaklıklardan korunmasına yardımcı oldu.
Okyanusların emdiği ısı miktarı çok büyük. Geçen yıl, ısınmanın çoğunun meydana geldiği okyanusun yüzeyindeki ilk 2 bin metre, 2020’de olduğundan 14 daha fazla ZJ ısı (bir sekstilyon jul’e eşit bir elektrik enerjisi birimi) emdi. Bu, bir zettajoule’nin yaklaşık yarısı olan dünyanın tüm elektrik üretiminden 145 kat daha fazla.
Yeni araştırma, uzun vadeli okyanus ısınmasının Atlantik ve Güney okyanuslarında en güçlü yaşandığını, ancak Kuzey Pasifik’in 1990’dan bu yana ısıda “dramatik” bir artış olduğunu ve Akdeniz’in geçen yıl net bir şekilde yüksek sıcaklık rekoru kırdığını belirtiyor.
Çalışmanın ortak yazarlarından John Abraham’a göre, ısınma eğilimi o kadar belirgin ki, sadece dört yıllık kayıtlarda insan etkisinin parmak izini tespit etmek çok açık. St Thomas Üniversitesi’nde termal bilimler uzmanı olan Abraham, “Okyanus ısı içeriği, iklim değişikliğinin en iyi göstergelerinden biridir” diye ekledi.
Penn State Üniversitesi’nde iklim bilimcisi ve 23 araştırmacıdan bir diğeri olan Michael Mann, “Net sıfır emisyona ulaşana kadar, bu ısınma devam edecek ve bu yıl yaptığımız gibi okyanus ısı rekorlarını kırmaya devam edeceğiz” dedi. Makale üzerinde çalışan diğer araştırmacılardan biri de “Okyanusların daha iyi bilinmesi ve anlaşılması, iklim değişikliğiyle mücadele eylemlerinin temelidir” diye ekledi.