Suudi Arabistan’ın, ekonomisini petrolden arındırabilmesi için çılgın bir planı var. Veliaht Prens Muhammed Bin Salman, 2030 yılında tamamlanması planlanan ve 200 milyar dolara mâl olacak güneş santralı konusunda SoftBank ile mutabakat anlaşması imzaladı. 200 GW güneş enerjisi üretmesi planlanan bu tesis, günümüz teknolojisi ile, dünyanın en büyük şehirlerinden daha büyük bir alan olan 5.000 kilometrekareyi kaplayabilir.
Bunlar göz kamaştırıcı sayılar. Eğer planlanan güneş enerjisi santralı inşa edilirse, bugün faaliyet gösteren en büyük güneş santralının yaklaşık 200 katı büyüklüğünde olacak. Tesis aynı zamanda Suudi Arabistan’ın 77 GW olan elektrik üretme kapasitesini de üç katına çıkaracak.
Mevcut teknolojiyle 200 GW üretebilen güneş panelleri, muhtemelen dünyanın en büyük şehirlerinden daha büyük bir alan olan 5.000 kilometrekareyi kaplayabilir.
Ve yine de, bunlar gerçekçi olmayan rakamlar değil. Bloomberg Yeni Enerji Finansmanı (Bloomberg New Energy Finance – BNEF) verilerine göre, küresel güneş enerjisi sektörü geçen yıl yaklaşık 100 GW değerinde güneş paneli üretirken üretim kapasitesi de hızla artmaya devam ediyor.
Ancak Bin Salman tarafından imzalanan anlaşmaların benzerleri çoğu zaman hayat bulamayabiliyorlar. BNEF’te güneş analisti olan Jenny Chase ise Twitter hesabından konuya esprili bir şekilde yaklaşıyor: “Muhtemelen bir kahve almak için daha fazla bağlayıcı anlaşma yaptım”.
Yine de Prens, Suudi Arabistan’ın güneş enerjisi alanına katkısını artıramazsa itibarına zarar verebilir. Ülke, bir süredir temiz enerjiye yatırım yapmaktan bahsetse de, sadece 2017 yılında güneş enerjisi santralları inşa etmek için teklif almaya başladı. Ve eğer herhangi bir ülke bu ölçekte bir güneş enerjisi santralı kurabilirse, bu Suudi Arabistan olacaktır: Ülke bolca güneş alırken geniş boş alanlara sahip ve muhtemelen bunu başarabilecek mali gücü bulunuyor.
1 Ocak’tan itibaren yeni binaların kullandıkları enerjinin en az %10'unun yenilenebilir enerjiden karşılanması zorunlu olacak.…
Joe Biden'ın yönetimi, Paris Anlaşması kapsamında seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2005 seviyelerinin %61 ila…
Günlük hayatın büyük bir bölümünde insanların farkında olmadan hava, su ve gıda vasıtasıyla birçok mikroplastiğe…
Yeni yapılan bir çalışma, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de zeytin üretimine en uygun alanlarda daralma beklendiğine…
Son verilere göre, Türkiye 2024 yılında üç kömürlü termik santral planını iptal etti, ancak OECD…
Fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmak için Küresel Güney ülkelerinin başlattığı pakt giderek büyüyor. İklim krizinden…