Bilim

Suudi Arabistan IPCC Raporunu Engelleme Girişiminde Bulundu

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), “Değişen İklimde Okyanuslar ve Kriyosfer” isimli özel raporunu yayımladı. Suudi Arabistan’ın raporun yazı diline itiraz etmesi sebebiyle tartışmaların gece boyunca devam ettiği belirtildi.

HABER: Gülce DEMİRER

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), küresel iklim krizinin okyanus ve dünyadaki donmuş tabakalar üzerindeki etkisini gözler önüne seren “Değişen İklimde Okyanuslar ve Kriyosfer” isimli özel raporunu bugün yayımladı. Suudi Arabistan raporun yazı diline itiraz ederken, fosil yakıt kullanımının durdurulması gerektiğini içeren bir başka değerlendirmenin onaylanmasını da engellediği ifade edildi.

Beş gün süren tartışmanın ardından, IPCC Kriyosfer ve Okyanus Raporu’nun ana yazarlarından biri olan Fransız bilim insanı Jean-Pierre Gattuso oturumun açıldığını Twitter üzerinden duyurdu.

Dünyadaki en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan’ın, 30 sayfalık “Politika Uygulayıcılar için Özet” raporunu satır satır inceleyerek, BM’in karbon emisyonlarının azaltılması için fosil yakıt kullanımının durdurulması gerektiğini içeren bir başka değerlendirmesinin onaylanmasını engellediği söylendi.

Söz konusu değerlendirme, Ekim 2018’de IPCC’nin küresel ısınmanın 1,5 derece ile sınırlandırılmasının uygulanabilirliği konusundaki rapora referans olabileceği belirtiliyor.

Değerlendirme insanlığın 1.5 derecelik ısınmayı geçtiğinde karşılaşacağı felaketler hakkında detaylı bilgiler içerirken fosil yakıt kullanımının hızlı bir şekilde azaltılması gerektiğinin altını çiziyor.  Suudi Arabistan daha önceki IPCC raporlarında da benzer itirazlarda bulunmuştu.

Monako’daki buluşmaya gelen katılımcılardan biri AFP’ye verdiği röportajında “Suudi Arabistan, 1.5 derece üzerine olan tartışmaları bloke etmek için gelmiş gibi” dedi.

IPCC raporunda insanlığın karbon yoğun ayakizinin yol açtığı küresel ısınma ve kirliliğin okyanusları ve buzul bölgeleri, küresel ölçekte beraberinde birçok acı getirerek, yok ettiği yer alıyor.

IPCC’nin anlaşma kuralları uyarınca bütün ülkeler, liderlerin tarafsız ve bilimi temel alan bilgiler doğrultusunda hareket etmesini içeren yönetici özetini imzalamalı.

AFP tarafından görüntülenen ve Suudi Arabistan’ın itiraz ettiği “Bu değerlendirme IPCC 1.5 Derece Özel Raporu’ndaki bulguları destekliyor” taslak cümlesi kaldırıldı.

Paris Anlaşması ise “küresel ısınmayı 2 derecenin altında ve mümkünse 1.5 derece ile sınırlandırılmasını” içeriyor.

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg’in de dahil olduğu 16 genç aktivist ise aralarında Türkiye’nin de bulunduğu beş ülke hakkında iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli adımları atmadıkları gerekçesiyle BM’ye şikayette bulundu.

Şikayet dilekçesi Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Almanya, Brezilya ve Arjantin’i 30 yıl önce imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne uymadıkları gerekçesiyle sunuldu.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024