Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman Çarşamba günü yaptığı açıklamada, nihai anlaşma konusunda COP28 Başkanlığıyla aynı fikirde olduğunu ve bunun krallığın hidrokarbon ihracatını etkilemeyeceğini söyledi.
Prens Abdülaziz, Suudi Arabistan’ın sahibi olduğu Al Arabiya televizyonuna verdiği demeçte, “Metin alternatifler sunuyor. Ancak bu metinlerin ihracatımızı ve satış yapma yeteneğimizi etkilemeyeceğini düşünüyorum” dedi.
100’den fazla ülke petrol, gaz ve kömür kullanımından aşamalı çıkışı sağlayacak güçlü bir dil kullanmak için lobi faaliyeti yürüttü, ancak dünyanın fosil yakıtlardan vazgeçmeden emisyonları azaltabileceğini savunan Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) güçlü muhalefetiyle karşılaştı.
Prens, ülkelerin “farklı ulusal koşullara, yollara ve yaklaşımlara” göre geçiş yapacaklarını öngören 28. maddede yer alan anlaşma metnine de atıfta bulundu.
Ayrıca, bu yıl BM İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) teşekkür etti ve iki ülke arasında tam işbirliği ve koordinasyon olduğunu söyledi.
Prens, “Aramızda mükemmel bir işbirliği vardı. Bizi yalnız bırakmadılar, sürekli koordinasyon ve istişarede bulunduk ve bize öncelik verildi. Sanırım daha önce hiçbir konferansta böyle bir şey görmedim” dedi.
Kaynaklar, BAE’nin, metinde fosil yakıtlardan herhangi bir şekilde bahsetmemesi için Suudi Arabistan’ın baskısı altında olduğunu söylemişti.
OPEC üyeleri, dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yaklaşık %80’ini ve küresel petrol üretiminin yaklaşık üçte birini kontrol ediyor ve hükümetleri büyük ölçüde bu gelirlere güveniyor.
Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…
2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…
Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…
İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…
İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…
Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an…