Ekonomi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Etki Hızlandırıcısı İkinci Küresel Çağrısını Başlattı

Girişimciler Bangladeş’te Finansal Kapsayıcılık ve Uganda’da Dijital Tarım alanında yenilikçi çözümler geliştirecek. 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 2018 yılında başlatılan küresel hızlandırıcı olan SKA Etki Hızlandırıcısı (SDGia), kalkınmada güçlük oluşturan alanlarda yenilikçi çözümler bulmak için girişimcilere yönelik ikinci küresel çağrısını yaptı. İkinci SDGia programı sırasında, girişimler Bangladeş’te “Finansal Kapsayıcılık” ve Uganda’da “Dijital Tarım” alanındaki ürün ve hizmetleri geliştirmeye/iyileştirmeye çalışacaklar.

SDGia, özel ve kamu paydaşlarını bir araya getirme gücü sayesinde, özgün yaklaşımıyla gelir piramidinin en altında yer alan düşük gelirli gruplar için geniş ölçekte etki sağlayan yenilikçi girişimcilere odaklanıyor.

SDGia’nın geçtiğimiz yıl uygulanan ilk programında yerinden edilmiş nüfusun karşılaştığı en acil sorunlardan ikisi olan “sanitasyona erişim” ve “geçim kaynakları ve temel hizmetlere erişim” konuları seçilmişti.

İlk küresel çağrıya 35 ülkeden başvuru alınırken, program sırasında iki önemli alanda yeni çözümler bulundu: “Kanalizasyon Dışı Taşınabilir Tuvaletler” ve “Dijital Kimlik Çözümleri”. Programdan mezun olan 8 girişimci şu anda son aşamasında olan projelerini Türkiye’de hayata geçiriyor.

SDGia, mezunlarının başarı hikayelerine ve ilk programdan kazanılan tecrübeye dayanarak oluşturduğu altyapısıyla ikinci programını Bangladeş ve Uganda’da başlatmaya karar verdi. Türkiye Hükümeti, En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ’ler) uzun süredir verdiği destek doğrultusunda, SDGia’nın Haziran 2020’de başlayan ikinci hızlandırma programının uygulanması için temel finansmanı sağladı.

Her iki ülke için ikinci SDGia programı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, UNDP Türkiye ve EAGÜ’ler için Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’nın yanı sıra kamu kurumları ile Uganda ve Bangladeş’teki UNDP Ülke Ofislerinin desteği ile yürütülüyor.

Dijital Tarım Çağrısı, daha üretken, verimli, sürdürülebilir, kapsayıcı, şeffaf ve dayanıklı gıda sistemleri gerektiren “Dünya’da sıfır açlık” hedefine odaklanarak Uganda’daki dijital tarımı ele alıyor. Ana odak noktası “Sanayi, Yenilik ve Altyapı” olan bu  çağrı dayanıklı bir altyapı kurmayı, sürdürülebilir sanayileşmeyi geliştirmeyi ve tarımda yeniliği teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu yönüyle program, COVID-19 pandemisinden sonra mevcut tarımsal gıda sistemlerinin yenilikçi çözümlerle acilen dönüştürülmesini hedefliyor.

Finansal Kapsayıcılık Çağrısı, Bangladeş’teki finansal kapsayıcılığı hedef alıyor. Finansal kapsayıcılık; yoksulluğun ortadan kaldırılması, açlığın sona erdirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilir tarımı teşvik ederek sağlık ve refahtan kazanç elde etmek gibi pek çok açıdan kritik bir öneme sahip. Aynı zamanda cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesi; ekonomik büyüme ve istihdamın teşviki; endüstri, inovasyon ve altyapıyı desteklemek gibi konulara da katkı sağlıyor. Bu nedenle, pandemi sonrası mevcut finansal sistemin yenilikçi çözümlerle ivedilikle dönüştürülmesi programın nihai amacı.

SDGia Dijital Tarım ve Finansal Kapsayıcılık çağrıları dünyanın her yerindeki girişimci takımların başvurusuna açıldı.

Çağrılar, SKA’ları gerçekleştirmek için çalışan ve küresel bir ağın parçası olmak isteyen girişimciler için önemli bir fırsat yaratıyor. UNDP, BM Teknoloji Bankası, devlet kurumları, finans ve teknoloji uzmanları ve küresel yatırımcılardan gelen mentorluğun yanı sıra, takımlar dünyada etki yaratabilecek ve artırabilecekler.

Hızlandırma programı sırasında, takımlara 15.000 dolar hibe verilecek; geliştirecekleri ürün veya hizmetlerinin Bangladeş veya Uganda’da tatbik edilmek üzere seçilmesi halinde ise, program sonunda etki yatırımı da alabilecekler.

Her iki çağrı için son başvuru tarihi 22 Ocak 202. Çağrıya buradan başvurabilirsiniz.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025