Tohum Avı, Fil Öldürmekten Arıcılığa, Zehirsiz Sofralar ve daha onlarca ilham veren belgesel Surdurulebiliryasam.tv’nin arşivine eklendi.
Her yıl Kasım ayında İstanbul’da gerçekleşen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali seçkisinden belgeseller Surdurulebiliryasam.tv’de izleyicileri ile buluşmaya devam ediyor. Evde kaldığımız bu dönemde festivalde ilgi gören, kaçıranların merak ettiği veya izleyenlerin tekrar görmek isteyebilecekleri yeni filmlerin eklendiği web sitesinde Türkçe altyazılı yayımlanan filmler, sosyal, ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirlikle ilgili çeşitli alt başlıklardaki etiketlere göre seçip izlenebiliyor.
Belgeseller sosyal girişimcilik, döngüsel ekonomi, sıfır atık, permakültür, yerellik, yenilenebilir enerji, kırsal kalkınma, adil ticaret, kooperatifler, vb. sürdürülebilir bir yaşam için ihtiyacımız olan tüm yaklaşımlara örnekler içeriyor ve izleyicileri harekete geçmeye davet ediyor.
Surdurulebiliryasam.tv, başta Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) film seçkisi olmak üzere yeni bir yaşam kültürünün, sürdürülebilir bir dünyanın ipuçlarını ve ilham verici örneklerini içeren belgesellerin izlenebildiği bir sosyal girişim. Aynı zamanda birbirleri ve gezegenin döngüleri ile uyumlu yaşayabileceğini düşünen bireylerin ve başta sivil toplum kuruluşları ve sosyal girişimciler olmak üzere kurumların üye olduğu bir platform.
Surdurulebiliryasam.tv aynı zamanda SYFF seçkisindeki tüm belgeseller ile sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, eğitim kurumlarının ve şirketlerin etkinliklerinde özellikle bu dönemde çevrimiçi gösterimler yapmalarına da imkan sağlıyor.
Surdurulebiliryasam.tv’ye Yeni Eklenen Filmler:
Eymir Neden Paylaşılamadı? (Yönetmen: Yasin Semiz, 2014)
Eymir Gölü 60′lı yılların başında ana yerleşke ile birlikte ODTÜ’ye devredildiğinde çevresinde tek bir ağacın bulunmadığı çorak bir arazinin ortasındaki bir göldü. Göl ve arazisi ODTÜ yönetimine devredildikten sonra, üniversite 60′lı yıllardan itibaren öğrencisi, işçisi, akademisyeni ve Ankara halkıyla birlikte bu araziyi ağaçlandırdı, bakımını üstlendi ve buraya hayat verdi. Bu bölgede yapılan ağaçlandırma çalışmaları 1995 yılında dünyaca ünlü Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü. Fakat aynı yıllarda çeşitli çıkar grupları gölden ve artık ağaçlandırılmış yemyeşil çevresinden rant elde edilebileceğinin farkına vardı ve ODTÜ’nün bu göle iyi bakamadığı, gölün halka kapalı olduğu gibi asılsız iddialar ortaya atılmaya başlandı. Son yıllarda bu tartışmalar gittikçe arttı. Bugünlerde bazı siyasetçiler yeni çıkan yasaları öne sürerek bu gölün ODTÜ’den alınması gerektiğini savunuyor. Aynı zamanda gölün çevresinde gökdelenler yükselmekte, site inşaatları son hızla devam etmekte. “Eymir Neden Paylaşılamadı?” belgeseli Eymir Gölü’nün insan eliyle tekrardan nasıl yeşerdiğini anlatıyor ve son dönemdeki yapılaşma baskısını sorular sorarak ele alıyor.
Zehirsiz Sofralar 1. Bölüm (Yönetmen: Oya Ayman, Sevim Erdem, Eyyüp Epekinci, Yıl: 2019)
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yürütülen ve AB Sivil Toplum Diyaloğu programının finanse ettiği Zehirsiz Sofralar projesi kapsamında yapılan Zehirsiz Sofralar belgeseli, her biri konunun faklı boyutunu ele alan 16 bölümden oluşuyor. Belgeselde, pestisitlerin nasıl ortaya çıktığı; sağlık, çevreye ve iklime yönelik zararları, zehirsiz üretim için alternatif yöntemler, tüketicilerin zehirsiz üretime nasıl ulaşabilecekleri ve zehirsiz sofralar için politika önerilerini her bir bölümde ayrı bir başlık altında ele alınıyor. Belgesel bir yandan uzmanlar, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ve sahada çalışan ziraat mühendislerinin görüşlerine ve önerilerine yer verirken, diğer yandan da doğa dostu ürün üreticilerinin ve tüketicilerinin deneyimlerini ekrana taşıyor.
Maquilapolis: Fabrikalar Şehri (Yönetmen: Sergio De La Torre, Vicky Funari, Yıl: 2006)
Maquilapolis’e hoş geldiniz! Burası Meksika sınırında, bir şişe su satın alabilecek para için insanların zehir dolu fabrikalarda bir saat boyunca angarya bir işte çalışmaları gereken bir sınır şehri. Burada üç dört litre süt parası biriktirebilmek için iki saat çalışmak gerekiyor. Fabrika işçilerinin ihtiyaç molaları az, toksinler çok, her daim baskı ve sindirme mevcut . Maquilapolis, etkileyici, güçlü anlatımıyla türünün ender örneklerinden…Amerikalı ve Meksikalı-Amerikalı filmcileri Tijuana’daki fabrika işçileri ve aktivistlerle bir araya getiren film, çoğu ağır şartlarda ve az haklarla çalışan kadınlar olan fabrika işçilerinin gözünden ve sesinden küreselleşmeyi aktarıyor. Fabrika çalışanları sadece kameralar karşısında gerçekleri açıklamakla kalmayıp, kendi öykülerini aktararak filmin ortaya çıkmasına da katkıda bulunmuşlar.
Tohum Avı (Yönetmen: Jason Taylor, Chintan Gohil, Yıl: 2018)
Bu film Alpler bölgesinden, aşırı hasat ve aşırı kullanım tehlikesi altında, dolayısıyla doğada sayıca azalan şifalı bitkilerin tohumlarını toplayan, İskoçya’daki bir şifalı bitki fidanlığının, tohum avcılarının hikâyesi. Bu çalışmalar sayesinde bu bitkilerin soyu devam ediyor ve koruma çalışmaları için kaynak oluşturuluyor. Bu fidanlık, sadece gıdada değil ilaçlarda da kendimize nasıl yeteriz sorusuna dair ipuçları veriyor.
Giysilerimi Kim Üretti? (Fashion Revolution Kampanyası, Yıl: 2018)
Giysilerimiz milyonlarca insanın elinden çıkıyor ve bu insanların birçoğu açlık, sömürü ve tehlike içinde yaşıyor. Bizler bunu değiştirebiliriz. Fashion Revolution (Moda Devrimi) hareketi adil, güvenli ve daha şeffaf bir moda sektörü talep ediyor. Dünyanın dört bir yanında birçok insan markalara #giysilerimikimyaptı diye soruyor.
Fil Öldürmekten Arıcılığa (Yönetmen: Jason Taylor, Chintan Gohil, Yıl: 2018)
Isaac, Uganda’nın doğusundaki Masindi bölgesinde yaşıyor ve tarlası ülkenin doğal hayatı koruma bölgelerinden birine sınır. Vahşi hayvanların ekinlerine verdiği zarar nedeniyle ortaya çıkan düşük gelir ve gıda güvencesizliği, onu ve diğer çiftçileri ürünlerini yiyen hayvanları avlamaya sevk etmiş. Uganda Doğal Hayatı Koruma Kurumu, Isaac ve arkadaşlarına kendi tarlalarının sınırları boyunca uzanan küçük bir toprak parçası vererek buraya kovanlar yerleştirip filleri, maymunları ve ayıları engelleyecek bir arı duvarının nasıl inşa edileceğini öğretmiş ve Isaac arıcılığa başlamış. Eski yasadışı avcılardan oluşan bu küçük grup şimdi bal ve balmumu üretip yerel pazarda satıyor. Film, doğaya karşı değil onunla uyum içinde çalışmanın mükemmel bir örneğini gözler önüne seriyor.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…