Sivil toplum kuruluşları Türkiye’deki yatırımcı fonlarına gönderdiği mektupta, fosil yakıtlara ilişkin her türlü desteğin sonlandırılması yönünde çağrı yaptı. Mektup ile birlikte, SEFiA tarafından hazırlanan ve yatırımcı fonlarına gönderilen bilgi notunda “neden şimdi?” sorusuna cevap veriliyor.
İskoçya’nın Glasgow kentinde devam eden COP26’nın, Paris Anlaşması hedeflerinin eyleme dönüştüğü toplantı olarak tarihe geçmesi için çaba gösteriliyor. İklim hedeflerinin, finansal sistemde de karşılık bulduğu belirtilen bilgi notunda, fosil yakıt üreten ve/veya fosil yakıtlarla ilgili alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin hisse değerinin son 10 yılda 123 milyar dolar düşerek, küresel hisse senedi endeksinden %52 daha düşük performans gösterdiği belirtiliyor.
Paris Anlaşması’nı onaylamasının ardından Türkiye’nin de, net sıfır hedefi için sorumluluklarını yerine getirmesi bekleniyor. Yapısal değişim gerektiren bu dönemde; adil bir ekonomi, yaşanabilir bir yeryüzü için emisyonlar ile ekonomik faaliyetler arasındaki mevcut doğrusal ilişkiyi kıracak bir dönüşüme ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin emisyonlarında önemli payı olan fosil yakıtların terk edilmesi, 1,5 derece sıcaklık hedefine ulaşmak ve 2050’de net sıfır olmak için yatırımcı kararlarının dönüştürücü gücünün de devreye girmesi gerekiyor. Bu odakla SEFiA, 350.org Türkiye ve Ekosfer, Türkiye’de işlem yapan tüm yatırım fonlarına gönderdiği mektup ile COP26 toplantısı sonuna kadar gerçekleştirilmek üzere aşağıdaki taleplerde bulundu:
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç, “ Bugün en geç 2050 yılı itibarıyla net sıfır olma hedefini benimsemiş olan finans kuruluşlarının sayısı 300’ü aşmış durumda. Bu kapsamda ifade edilen varlık büyüklüğü ise 93 trilyon dolara ulaştı. Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefini gerçekleştirmesinde, finans alanındaki büyük aktörlerin fosilden çıkış kararlarını alması sadece net sıfır hedefi için değil, riski yönetebilmeleri için de önemli. Dünyada fosil kaynaklara ve özellikle kömüre verilen desteğin azaldığı ve son dönemde emtia piyasalarında yaşanan şoklar göz önünde bulundurulduğunda yatırımcı nezdinde yenilenebilir kaynakların fosil yakıtlara göre daha düşük volatile ile daha yüksek toplam getiri sağlayacağı öngörülebilir” dedi
COP29'da Türkiye'nin Uzun Dönem İklim Stratejisi'ni tanıtan Bakan Kurum, toplantının ardından Greenpeace tarafından kendisi yöneltilen…
Yeni bir analize göre, petrol ve gaz üreticilerinin kârları, iklim değişikliğinin neden olduğu kayıp ve…
Toplantı sonrasında, toplantıyı takip eden gazeteciler, sivil toplum temsilcilerinin kafalarındaki soruların yanıtlarını aldıklarını sanmıyorum. Ancak…
COP29 müzakerecileri, büyük kalkınma bankalarının küresel ısınmayla mücadele eden yoksul ve orta gelirli ülkelere yönelik…
Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu başkanları, yeni ABD Başkanı Cumhuriyetçi Donald Trump ile birlikte…
Son 5 yılda atmosferdeki metan seviyeleri 1970’lerden bu yana kaydedilen en hızlı artışı gösterdi. Metan…