Mısır’ın, COP27’nin açılış günü güvenliği sıkılaştırması nedeniyle iptal ettiği etkinlikler müzakereleri kısıtlayabilir.
COP27, 6 Kasım Pazar günü Şarm El-Şeyh’te başlayacak. Pazartesi ve Salı günü dünya liderleri, görüşmelerde müzakere ekiplerini yönlendirmek üzere konferans merkezine gelecekler.
Birçok ülke ve sivil toplum grubu, hükümetlerin liderler zirvesi için bir araya geleceği BM tarafından korunan “mavi bölge” içinde bölümler kurdu.
Bu bölümlerde, tipik olarak bilim insanları, politikacılar, iş dünyası liderleri, ünlüler ve kampanyacılar fikir alışverişinde bulunabilecekleri etkinliklere katılıyorlar.
Ancak, Pazartesi günü yapılacak etkinliklerin, eğer bir devlet başkanı ziyarette bulunmayacaksa, iptal edileceği aktarıldı.
Guardian tarafından görülen bir e-postada BM, “Mısır hükümeti, 7 Kasım 2022’de bu bölümlerde etkinliklerin gerçekleşmeyeceğine karar verdi” diye yazdı. 8 Kasım Salı için şu ana kadar bir kısıtlama söz konusu değil.
STK’lar iptaller nedeniyle endişeli çünkü etkinlikler, iki haftalık konferansta ele alınmasını bekledikleri önemli konuları gündeme getirmek için önemli bir yer tutuyor.
İptallerin tartışmaları kısıtlayabileceğinden ve devlet dışı aktörlerin rolünü baltalayabileceğinden çekiniyorlar. Mavi bölge içindeki bölümlere ve diğer alanlara medya erişiminin de büyük ölçüde kısıtlanması muhtemel.
Nature Positive Pavilion’un organizatörlerinden James Lloyd şunları söyledi: “Uluslararası BM iklim toplantıları sadece devlet başkanları ve bakanlarla ilgili değil. Daha geniş iklim topluluğundan temsilcilerin süreci yönlendirmeleri için de bir alan. İklim konferansının ilk birkaç günü yerel yönetimlerden, şirketlerden ve ön saflardaki topluluklardan temsilcilerin ortaklık içinde bir araya gelmesine ve iddialı taahhütleri paylaşmasına ve eylem planlarını güncellemesine olanak tanıyor. Zirvenin ilk gününde bu bölümlerin kapatılmasının bu diyalog için kritik alanları ortadan kaldırmasından, net sıfır ve doğa pozitif gündemini ileriye taşımada kritik tartışmaları durdurmasından endişe duyuyoruz.”
Glasgow’daki COP26’da devlet insanları, yerli liderler, Greta Thunberg de dahil olmak üzere aktivistler ve büyük şirketlerin patronları bu bölümde etkinliklere katılmıştı.
COP27’deki bölümleri için ödeme yapan ülkeler ve gruplar, sözleşmeleri kapsamında tazminat talep edebilir veya kuralları aşmak için devlet başkanlarını etkinliklerine davet edebilir.
BM iklim konferansları, müzakerelerin yapıldığı ve STK’ların, gözlemcilerin ve medyanın delegasyonlarla kaynaşabileceği mavi bölge ile işletmelerin yeşil yeniliklerini sergilemek için bir araya geldiği ve halkın katılabileceği yeşil bir bölgeden oluşuyor.
Planlanan etkinliklerin iptal edilmesi oldukça sıra dışı bir eylem. STK’lar, Mısır’ın COP27 genelindeki faaliyetlerini kısıtlama niyetinde olabileceğinden endişe duyuyor.
Ancak liderler zirvesinden sonra STK’ların protesto hakkı BM kuralları çerçevesinde güvence altına alınacak. Mısır’ın insan hakları sicili COP27’de mercek altında.
Sivil toplum örgütleri de Mısırlıların sokaklarda yürüyemeyeceklerine dair endişelerini dile getirdiler ki bu, hükümetlere iklim krizi konusunda harekete geçmeleri için baskı yapmayı amaçlayan önceki COP’ların önemli bir parçası.