Bilim

Son 10 Yıldaki Orman Kaybının Yaklaşık Üçte İkisi 2021’deki Yangınlarda Gerçekleşti

Yangın sayısı bakımından son 10 yılın en yükseği olmamasına karşın, 2021’de, zarar gören alan miktarı önceki 9 yılın toplamından çok daha yüksek oldu.

Türkiye’de 2012 yılından 2021’in sonuna kadarki dönemi kapsayan son 10 yılda toplam 27 bin 150 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 226 bin 845 hektar alan zarar gördü.

AA muhabirinin Orman Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, son 10 yıllık dönemde (2012-2021) en yüksek yangın sayısı 3 bin 755 ile 2013’te meydana geldi, en düşük yangın sayısı ise 2 bin 149 ile 2014’te görüldü.

Yangın sayısı bakımından son 10 yılın en yükseği olmamasına karşın, 2021’de, zarar gören alan miktarı, önceki 9 yılın toplamından çok daha yüksek oldu. 2021 yılından önceki dokuz  yılda zarar gören alan miktarı 87 bin 342 hektar olarak hesaplandı. Türkiye’de geçen yıl çıkan 2 bin 793 orman yangınında ise 139 bin 503 hektar alan zarar gördü. Buna göre, son 10 yılda yangın kaynaklı ormanlık alan kaybının %61,5’i, geçen yılki yangınlarda gerçekleşti.

Bunların önemli bölümünü ağustosta Antalya ile Muğla başta olmak üzere birkaç kentte 500’ü aşkın noktada çıkan, 15 gün süren, havadan ve karadan yapılan müdahalelerle söndürülen yangınlar oluşturdu.

Orman yangınları hakkında konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Barış Tecimen, Türkiye’de en çok yanan ağaç türünün Kızılçam olduğunu hatırlatarak “Kızılçam ormanlarının yangına olan duyarlılığı ve aynı zamanda yüksek adaptasyonu onları kendi yerleşiminde sürekli var edecek ama biz Kızılçam ağacı dayanıklı diye koruyarak orada tutmakla birlikte yangın şeritlerinin artırılması, yangına dayanıklı ağaç türleriyle şerit ağaçlandırmanın yapılmasını, yangına sebep verecek insan temasının olduğu yerlerde yanıcı madde yükünün azaltılması gibi tedbirleri uygulayarak hem ormanlarımızı koruyup hem de doğal servetimizi daha sağlıklı hale getirmiş olacağız” dedi.

Küresel Isınmayla Ağaçlar Yer Değiştiriyor

Dünyanın dört bir yanında orman yangınlarının gerçekleştiğini ve insan gücünün böyle bir afet karşısında çok da etkisinin olamadığının görüldüğünü anlatan Tecimen, orman yangınları konusunda alınabilecek önlemler hakkında şunları söyledi:

“Yangın uçaklarının, helikopterlerin sağlanması, yer ve yangının durumuna göre kullanılmak üzere çeşitli lojistik desteğin yapılması gerekiyor ama yangın aslında en öncelikli çıktığında hızlı müdahalede bulunulursa yangının büyümesinin önüne geçilir ve kontrol altına alınabilir. Orman yangınına ilk müdahale edecek ekiplerin dinamik ve iyi bir eğitimle yetiştirilmiş kadrolardan oluşması, yangın gözetleme kulelerinin ve teknolojilerinin iyi bir şekilde kullanılıp yangın çıktığı andaki ihbarların, kontrol merkezlerince hızlı bir şekilde ulaştırılması çok önemli. Bunlar hızlı ve aktif bir şekilde yapılırsa yangının büyük boyutlarda çıktığı andaki ihtiyaç duyulan o uçak ve helikopter gibi desteklere ihtiyaç kalmadan da yangını kontrol altına alabiliriz.”

Küresel ısınmanın büyük bir kuraklık ve ağaçlarda fizyolojik tepki olarak kendisini gösterdiğini de anlatan Tecimen, “Yıllar içerisinde orman ekosistemlerinde tür değiştirme, türlerin yer değiştirmesi yani lokasyon değiştirmesine yönelik gözlemlerimiz olmaya başlayacak. Nitekim ağaçların lokasyon değişimleri şu anda da var, bunun bir kısmı antropolojenik olmakla birlikte iklim değişikliğine bağlı olarak da bunun gerçekleşmesini maalesef izlemeye başlayacağız ve göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Paylaş

Önceki Haberler

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025

Plastik Anlaşması 2025’e Kaldı

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…

2 Ocak 2025

Yeni Trump Dönemi İklim Eylemi için Felaket Anlamına Gelebilir

İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…

2 Ocak 2025

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı Hava Olayları 2024’te Yıktı Geçti

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği etkilerinin 2024’te dünyayı etkisini aldığını duyururken, fosil yakıtlardan bir an…

31 Aralık 2024